Professor om våldet och skjutningarna: "Läget är akut"

Konflikterna och våldet och dödsskjutningarna sker i socialt utsatta områden - men det är inte där som man ska söka efter orsakerna till det som utspelar sig. Det säger professor Magnus Dahlstedt vid Linköpings universitet. Ska man få stopp på våldet så räcker inte prat om strängare straff, enligt Dahlstedt.

Professor Magnus Dahlstedt är kritisk till att politiker på lokal och nationell nivå tenderar att se sociala och kriminella problem i ytterområden som dessa områdens problem.

Professor Magnus Dahlstedt är kritisk till att politiker på lokal och nationell nivå tenderar att se sociala och kriminella problem i ytterområden som dessa områdens problem.

Foto: Annica Hesser

Linköping2021-08-29 08:00

– Det är en politisk loop som vi befinner oss i, i den politiska debatten. Det är djupt bekymrande att vi inte tycks se något slut på våldet, det eskalerar istället för att ebba ut, trots stora insatser och försök som gjorts att vända utvecklingen, säger Magnus Dahlstedt, professor i socialt arbete vid Linköpings universitet.

Han förnekar inte att konflikter utspelar sig i förortsmiljöer och socialt utsatta områden som Skäggetorp, Berga och Ryd.

– Men det är fortfarande inte där, i de områdena, som vi ska söka efter orsakerna till det som utspelar sig, säger Magnus Dahlstedt.

Han riktar sin forskning mot segregation, makt och samhällsinflytande för människor som lever i städers segregerade utkanter, och studerar vad sociala klyftor och ojämlikhet gör med människor. Hans grundinställning är att städer är segregerade – inte områden. Att Linköping har stadsdelar som Skäggetorp och Berga, och Norrköping har Navestad och Hageby, angår alla som bor i städerna och inte bara i utanförskapsområdena, menar han.

Dahlstedt är kritisk till att politiker på lokal och nationell nivå tenderar att se sociala och kriminella problem i ytterområden som dessa områdens problem – som något som bara berör dem, och ska lösas av de områdenas invånare.

Förorters invånare blir inte tillräckligt lyssnade på, deras drömmar och viljor blir inte hörda och tagna på allvar och det är farligt, menade Magnus Dahlstedt i en intervju med oss för flera år sedan.

På frågan om han nu är förvånad över våldet och dödsskjutningarna, säger han att han inte kan dra slutsatser i enskilda fall – men att han inte är så förvånad över att utvecklingen går åt fel håll.

– Väldigt mycket fokus har riktats mot den urbana periferin. Konsekvent lägger man problem och orsaker till problem i Skäggetorp och motsvarande områden. Man är inte så intresserad av att se konsekvenserna av de politiska beslut som tas. Jag är inte så överraskad, men jag är bekymrad, säger Magnus Dahlstedt.

I sin forskning, berättar han, möter han återkommande människor i socialt utsatta områden som berättar hur de vill och försöker bli inkluderade i det svenska samhället, ordna utbildning och skaffa jobb. Det är svårt och många lyckas inte finna en plats på arbetsmarknaden och bli en del av samhället. Där, i frustrationen som det skapar, finns många svar på varför sociala problem och kriminalitet uppstår, menar Magnus Dahlstedt.

Det här vet och förstår många politiker – men de är inte särskilt villiga att göra något åt det, för sådana åtgärder tar lång tid, kostar mycket pengar och får inte politikerna att framstå som handlingskraftiga här och nu, eftersom effekterna kommer långsamt, beskriver Dahlstedt.

– Då blir mantrat istället hårdare tag, införa strängare straff. Naturligtvis kan man inte låta bli att ta tag i problemen och förhindra dödligt våld här och nu. Men det motsäger ju inte att man samtidigt har ett mer långsiktigt förebyggande arbete igång för att motverka att våldet aldrig uppkommer över huvud taget, säger han.

Linköping, Norrköping och ett flertal andra städer har nu drabbats av grovt våld på offentliga platser, där fler människor än ”bara” de från förorten rör sig. Kan det bidra till att få en bredare debatt om vad som behövs för att motverka kriminaliteten och våldet?

– Möjligen, men jag är inte alls säker. Det råder inget tvivel om att läget är akut. Men det kan finnas motiv för att då gå ännu mer åt det reaktiva och repressiva hållet och fokusera på strängare straff.

Är det bra att Sverige kommer att gå in i en valrörelse inom kort? Ser du en möjlighet att politiker då riktar kraft mot orsaker till segregation och utanförskap, och vad det för med sig?

– Jag vet inte om det är bra eller dåligt. Men nu finns ett gyllene tillfälle att göra någonting som tar oss ur det här. Frågan är hur stort intresset för det är.

Tänker du på intresset både bland politiker och väljare?

– Ja exakt. Alla är trötta på det här. Och det är både bra, och det är inte alls bra. Det krävs ett batteri av korta och långa åtgärder för att bryta utvecklingen. Men har man inte intresse för sådana åtgärder, då kommer man inte åt de här problemen, tyvärr.

Tre mord på tre månader

Den 24 augusti dödades en man på en restaurang i stadsdelen Skäggetorp. En hittills okänd gärningsperson gick fram och sköt mannen i huvudet. Mannen tillhörde mc-gänget Bandidos. 

Den 5 augusti blev två tonårspojkar, 15 och 16 år, beskjutna i Berga centrum. 16-åringen dog. Ingen person har ännu gripits för dådet. 

På kvällen den 19 maj 2021 fick polisen samtal om skottlossning några hundra meter från Berga centrum. På plats hittades en 20-årig skottskadad man, som senare dog.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!