Till höstterminen ska profilklasserna på Folkungaskolans högstadium förändras. Profilerna ska finnas kvar – men de elever som ska börja i årskurs sju ska inte gå i en och samma klass utan utspritt över flera klasser. Detta kommunicerades ut av skolledningen. Protesterna har varit stora.
När kommunfullmäktige sammanträde på tisdagen lyftes frågan.
– Jag vädjar tillsammans med många elever, vårdnadshavare och lärare – lämna profilklasserna i fred och låt grupperna få vara intakta. I tider av skenande psykisk ohälsa vill vi inte se nedmonteringar av trygga, positiva och kreativa skolsammanhang. Det här är ett ogenomtänkt beslut som riskerar att utarma kvalitén, sa Kristdemokraternas ledamot Annika Lejon.
Hon tror inte att förändringen kommer att få önskad effekt.
– Beslutet grundar sig i en ambition att uppnå ökad jämlikhet, integration och demokrati. Jag har svårt att förstå hur förändringen ska kunna påverka i så stora frågor i någon vidare bemärkelse. De enda ämnen som eleverna inte redan i dag läser i blandgrupper är engelska, svenska, SO och idrott, säger hon.
Barn- och ungdomsnämndens ordförande Elias Aguirre (S) fick också två frågor: Vill styret generellt ha profilklasser i vår kommun framöver och kommer styret att agera för att stoppa nedläggningen av profilklasserna på Folkungaskolan?
– Ja, vi vill ha profilklasser. Vi ser värdet av att erbjuda det, inte minst för att skapa en väg genom skolan för elever med särskilda intressen. Samtidigt tolkar jag skolans plan som att det inte är en fråga om någon nedläggning av profilklasser här utan om en omorganisering av klasserna, svarade Elias Aguirre.
Han poängterade att beslut om "skolans inre organisation" är delegerade till rektorn. Det är alltså inte beslut som fattas politiskt.
– Det är inte alltid lätt att greppa men i det här fallet ställs det på sin spets. Det är rektorns ansvar. Det betyder dock inte att vi i styret är oengagerade i den här frågan utan vi ser att profilklasserna har ett stort intresse i Linköping. Vi följer den här frågan nära och har en fortsatt dialog med skolledningen, sa Elias Aguirre.
Under torsdagen besöker skolledningen barn- och ungdomsnämnden.
– Jag hör i alla fall att det finns ett visst hopp om att styret kommer att jobba för detta, sa Annika Lejon på kommunfullmäktigesammanträdet.