Detaljplanen som klubbades i fullmäktige handlar om att bygga ut Linghem västerut. Planen innehåller bland annat cirka 330 bostäder, en skola för 480 elever, en förskola för 120 barn, en fullstor idrottshall och ett vårdboende med cirka 60 platser.
I samband med utbyggnaden planeras också en ny förbifart väster om samhället, som ska ansluta till gamla E4 via en ny tunnel under järnvägen.
Samtliga partier är överens om att detaljplanen är bra för Linghem. Lika överens är de om att det är synd att utbyggnaden sker på bra åkermark. En efter en gick ledamöterna upp i talarstolen och beklagade detta faktum, men ansåg samtidigt att processen kommit för långt för att avbrytas.
– Det här kan vara den sista detaljplan på åkermark som vi i Centerpartiet kommer att bifalla. Om den etapp i Linghem som planeras söder om den här kommer upp på bordet tänker vi yrka avslag, sade till exempel Rikard Tordön (C).
Tordön efterlyste också en ny översiktsplan som bättre speglar politikernas växande vilja att bevara åkermark.
Maria Moraes (MP) tyckte att de andra partiernas inlägg bara var ett spel för galleriet.
– Politiken har ju just beställt en ny detaljplan för att bygga ett stort logistikcenter på åkermark i Distorp. Nu är vi i ett skede där vi faktiskt kan stoppa den planen. Annars står vi här om två år och så säger ni ännu en gång att det är den sista detaljplanen på åkermark, sade hon.
Stefan Erikson (M), ordförande i samhällsbyggnaden, begärde replik.
– Det är inte ett logistikområde som planeras i Distorp, utan verksamhetsmark som vi bedömt är en av förutsättningarna för att kunna bygga Ostlänken. Det handlar inte om skrymmande verksamhet som kan ligga bättre någon annanstans, sade han.
Erikson berättade också att kunskapsseminarier planeras för att lyfta frågan om hur jordbruksmarken bättre ska bevaras i framtiden. Linköping är den kommun som byggde alla mest på åkermark i hela Sverige perioden 2011–2020.
Alla partier utom ett yrkade bifall till detaljplanen, flera med protokollsanteckningar där exploateringen av åkermark beklagades. Den enda som yrkade avslag var Vänsterpartiets Sofia Frithioff.
– När flera samhällsintressen krockar gäller det att ta ställning. Det är många bra inslag i den här detaljplanen, men för vår del väger bevarandet av jordbruksmark tyngre i vågskålen. Vi anser att man kan bygga på mindre areal, sade hon.