– Gå som Zlatan. Ni ska vara stolta, stora och starka.
Paulina Bengtsson sträcker på sig framme vid tavlan på Smedstad ridsportcenter. Framför henne sitter fyra elever från Ulleviskolan. De lyssnar medan de tuggar äpple och sörplar festis.
Undervisningen ingår i ett pilotprojekt mellan Smedstad, Ulleviskolan och Paulinas företag Hälsa med häst. En mindre grupp elever, utvalda av elevhälsan, får komma hit en gång i veckan.
– Vi ser redan skillnad i klassrummet. Eleverna är mer lyhörda, kommunicerar och samarbetar bättre, säger Sara Mattsson, biträdande rektor.
I dag ska eleverna öva kommunikation tillsammans med två av ridskolans hästar. I par om två ska de få hästen att gå genom en snitslad bana, springa och göra halt.
– För att vi ska klara det här måste vi samarbeta. Det är som i fotboll, vi måste jobba ihop för att vinna. Vilka spelar vi mot?, frågar Paulina.
– Real Madrid, svarar en av killarna blixtsnabbt.
Pilotprojektet med Ulleviskolan är en del av Paulinas nystartade verksamhet. För knappt 15 år sedan lade hon grunden för Novahuset. I dag hjälper den ideella föreningen människor över hela Sverige som utsatts för sexuellt våld. I över ett decennium har Paulina föreläst och bedrivit påverkansarbete gentemot politiker och makthavare.
Det vill hon fortsätta med – fast på ett nytt sätt.
För knappt två år sedan lämnade hon alla sina uppdrag i Novahuset. Hon hade fått en idé.
Paulina började föreläsa i egen regi runt om i landet kring sina erfarenheter av sexuellt våld. Parallellt med föreläsandet anmälde hon sig till flera kurser om hur hästar kan användas i terapeutiskt syfte.
– Under åren i Novahuset tog jag ibland klienter till stallet och såg vilka positiva följder det fick. I stallet fick de vara sig själva, och inte bara ett offer.
I sitt företag KME utbildningar bedriver hon nu hästunderstödda insatser (HUI). HUI är ett samlingsbegrepp för verksamheter som utövar terapeutiska och hälsofrämjande aktiviteter med häst. Hästunderstödda insatser är i dag ett komplement till traditionell vård. Målgruppen är bred, men inom vården har insatserna främst riktat sig till människor med fysisk funktionsnedsättning eller som lider av psykisk ohälsa.
– Jag önskar att man kunde få "häst på recept" när det gäller psykisk ohälsa. Att man får någonting annat än bara medicin. Det ska jag kämpa för. Jag borde börja tjata på regionen om det, säger Paulina och ler.
***
– Sträck på dig.
Paulina guidar Sofia Norlin i paddocken på Ängstugans hästcenter. Här har Paulina sina egna hästar och det är här som hon vill utveckla verksamheten.
Till skillnad från eleverna på Ulleviskolan är Sofia Norlin här för att bearbeta sitt trauma. För drygt 15 år sedan utsattes hon för grova sexuella övergrepp, något hon tidigare berättat om i en stor intervju i Corren.
Dagens tema är självförtroende och kontroll. Sofia får öva i att vara både tydlig i sitt kroppsspråk och med sina instruktioner.
– Vid ett övergrepp går någon över dina gränser. Nu övar vi på tydlighet och att våga säga nej, förklarar Paulina.
Snart avbryter Paulina. Hon märker att Sofia är orolig och ber henne och hästen Colette att stanna.
– Ställ dig nära hästen och ta några djupa andetag.
Sofia gör som Paulina säger. Lägger huvudet mot Colettes varma hals. Borrar in näsan i hennes päls. Tar kontroll på andningen.
Snart står de båda med slutna ögon.