M försvarar nya organisationen: "En rättighet"

Att det finns slitningar i Linköpingspolitiken, inom äldreomsorgsfrågan, är känt. Nu sätter Moderaterna ner foten. "En rättighet att välja bort utförare", säger Fredrik Lundén (M).

Moderaternas Annika Krutzén och Fredrik Lundén är tydliga med var de står i frågan om hemtjänstens regi. "Vi är garanten för att vårdtagarna ska kunna välja bort en utförare som de inte är nöjda med", säger Fredrik Lundén.

Moderaternas Annika Krutzén och Fredrik Lundén är tydliga med var de står i frågan om hemtjänstens regi. "Vi är garanten för att vårdtagarna ska kunna välja bort en utförare som de inte är nöjda med", säger Fredrik Lundén.

Foto: Hanna Wallfridsson/Dennis Petersson

Linköping2022-08-24 05:51

Socialdemokraterna har tidigare deklarerat att partiet går till val på att återta all hemtjänst i kommunal regi – och därmed bryta upp kommunens nya hemtjänstsorganisation i Linköping. När Moderaterna, med toppkandidaterna Fredrik Lundén och Annika Krutzén, presenterar partiets vallöften inom äldreomsorgen tas tydlig ställning.

– Vår utgångspunkt är att det alltid måste vara en rättighet att kunna välja bort en utförare som man inte är nöjd med. Det är viktigare för oss att man kan välja bort än att man kan välja utförare. Vi är garanten för det, säger Fredrik Lundén.

Genom den nya hemtjänstorganisationen, som ska vara på plats i början av 2023, tilldelas vårdtagare en utförare beroende på vart de bor. Vårdtagaren har därefter möjlighet att välja bort utföraren och ersätta denne mot en utförare som har ansvaret i ett närliggande upphandlingsområde.

undefined
Social- och omsorgsnämndens ordförande Annika Krutzén konstaterar att det finns en efterfrågan för så kallade trygghetsboenden i Linköping. "Vi vill möjliggöra att fler byggs", säger hon.

Då är det ju inte så stora möjligheter att välja ändå?

– Det finns minst två utförare att välja på i alla områden. Man ska inte tvingas att fortsätta med en omsorg som man inte trivs eller är nöjd med, säger Fredrik Lundén.

Utöver ställningstagandet om hemtjänsten vill Moderaterna verka för fler så kallade trygghetsboenden – ämnade för äldre personer som inte har ett omsorgsbehov. Här finns enskilda hyres- eller bostadsrätter med tillgång till gemensamma utrymmen.

– Det finns några stycken i Linköping, bland annat i Harvestad, men vi vill möjliggöra fler. Dels kan vi frigöra yta för entreprenörer som vill bygga trygghetsboenden men vi ser det också som möjligt att ge Stångåstaden i uppdrag att fokusera på det, säger Annika Krutzén.

Vad grundar ni efterfrågan på?

– När boendet byggdes i Harvestad var åtgången snabb. Vi märker också när vi pratar med folk att det finns många äldre som är intresserade.

Partiet vill också anställa serviceassistenter i äldreomsorgen.

– Det finns massor av arbetsuppgifter inom äldreomsorgen som inte kräver en omsorgsutbildning. Förutom fördelen med fler händer i omsorgen tror vi också att vi skulle kunna få flera, som i dag står utanför arbetsmarknaden, att bli intresserade av tjänsten och på sikt kanske utbilda sig till undersköterskor, säger Fredrik Lundén.

undefined
Socialdemokraternas Mikael Sanfridson, med partikollegan Kristina Edlund, menar att Moderaternas hemtjänstorganisation har inneburit en valfrihet för företagen och inte vårdtagarna. "Det är vi emot", säger han.

Mikael Sanfridson (S) är i dag vice ordförande i äldrenämnden och en del av oppositionen. Han har en helt annan uppfattning i hemtjänstfrågan.

– Istället för att upphandla hemtjänsten vill vi utöka antalet anställda. Moderaternas så kallade valfrihet är inte för de äldre utan för företagen. Företagen har haft möjlighet att välja vilket område de vill lägga anbud på och därefter har de äldre blivit tilldelade en utförare. Det är vi emot och vill man ha kommunal hemtjänst ska man har rätten att få det, säger han.

Han anser att frågan om trygghetsboenden är viktig.

– Det behövs verkligen nya trygghetsboenden i Linköping, det är brist på äldrebostäder, och tyvärr har det inte byggts något under de fyra år som Moderaterna har styrt. Vi har tyvärr sett en negativ utveckling där och äldres möjlighet att välja bostad i det område man vill har minskat, säger Mikael Sanfridson.

Och serviceassistenter är han tveksam till.

– Det är en lovvärd satsning men vi vet att många utbildade undersköterskor har lämnat äldreomsorgen och om de skulle ersättas med outbildad personal skulle det innebära en sänkt kvalité.

Mer om hemtjänsten

I och med vårens hemtjänstsupphandling kommer kommunen att delas upp i sex geografiska områden varav tre tilldelas den kommunala utföraren Leanlink. Resterande områden, innehållande bland annat Vikingstad, Skäggetorp och Sturefors, tilldelas de privata vårdföretagen Attendo, Bräcke Diakoni och Vardaga. Avtalen med de privata företagen tecknas över tre år med chans till förlängning på totalt nio år. Attendos årliga ersättning, för det uppdrag de nu tilldelas, uppgår till 117 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!