Kristina Edlund (S), kommunstyrelsens vice ordförande, och Mikael Sanfridson (S), vice ordförande i äldrenämnden, är tydliga i sitt budskap när de kliver in på servicehuset Solrosen i Linköping – med ungefär ett halvår kvar till höstens val. Den omställning som just nu sker inom kommunens hemtjänst, under Alliansens ledning, är inte bra. Istället för ett uppdelat uppdrag mellan kommunen och privata aktörer vill partiet, till hundra procent, se verksamheten i kommunal regi.
– Vi tror inte att det är bra att dela upp hemtjänsten i olika utförare utan det är bättre att hålla hemtjänsten samlad, nyttja resurserna, se till att personalen får långsiktiga villkor och att de äldre får kontinuitet utan att behöva få nya utförare med jämna mellanrum, säger Mikael Sanfridson som menar att Alliansens omställning minskar de äldres valfrihet.
– Vi har sett att de senaste åren har inneburit utförsäljningar av och besparingar på hemtjänsten samtidigt som vi har sett återkommande allvarliga brister i omsorgen. Därför måste vi återta kontrollen, säger Kristina Edlund.
Till grund för löftet lyfter partiet fram samtal med Linköpingsbor men också personal, hemtjänsttagare och andra aktörer inom verksamheterna. Som belägg har de även en utredning som de själva genomförde under förra mandatperioden.
– Vi märker att vi har en majoritet av Linköpingsborna med oss i den här frågan, säger Kristina Edlund och Mikael Sanfridson fortsätter:
– Under förra mandatperioden gick vi ned och undersökte kvalitén på enhetsnivå. Då kunde vi konstatera att kvalitén låg lägre hos de privata utförarna – främst när vi frågade de äldre själva.
Går det inte att förbättra förutsättningarna för de privata utförarna, istället för att kasta ut dem?
– Tyvärr har de privata företagen, bakåt sett, satt den ekonomiska vinsten framför omsorgen av de äldre – och det vill vi komma bort ifrån.
Ett av partiets övriga vallöften, som presenterades på tisdagen, är att slänga ut de "vinsthungriga" bolagen. Detta innefattar förutom hemtjänsten också äldreboenden där S vill att en majoritet, till skillnad från i dag, ska drivas av kommunen.
– Vi är beredda att slänga ut bolag som sätter vinsten före de äldre och avsluta kontrakten, även om det skulle medföra ett vite eller skadestånd för kommunen, säger Mikael Sanfridson.
Men var drar man gränsen för ett "vinsthungrigt" bolag?
– När företaget är berett på att till exempel inte ha tillräckligt med personal på plats, säger Kristina Edlund.
Men det är väl alltid en bedömning?
– När brister som uppmärksammas återkommer hela tiden så är det uppenbart att man inte sätter till de resurser som behövs. Då drar vi gränsen där, säger Mikael Sanfridson.
Annika Krutzén (M), ordförande i social- och omsorgsnämnden, konstaterar att Alliansen inte alls delar Socialdemokraternas åsikter i äldreomsorgsfrågan.
– Vi har genomfört ett enormt arbete för att ställa om till framtidens vård och omsorg och där finns både privata och kommunala utförare med. För oss är det viktigaste en god vård och omsorg och att det, för de äldre, ska finnas en möjlighet att välja bort en utförare som de inte är nöjda med, säger hon och fortsätter:
– Vi tror att konkurrensen höjer kvalitén och att den omställning vi nu genomför, där alla utförare även ska ansvara för hemsjukvården, skapar en mer sammanhållen och trygg vård för de äldre.