Förordar vistelseförbud – skriver brev till regeringen

S+M-styret vill att Linköping ska bli en pilotkommun för en utökad användning av vistelseförbud. Det står klart då partierna ställer sig bakom ännu ett förslag från SD.

S+M-styret, med kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund (S), ställer sig bakom Sverigedemokraternas och gruppledaren Chris Dahlqvists förslag om vistelseförbud.

S+M-styret, med kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund (S), ställer sig bakom Sverigedemokraternas och gruppledaren Chris Dahlqvists förslag om vistelseförbud.

Foto: Dennis Petersson/Victor Bomgren

Linköping2023-05-22 17:00

För drygt ett år sedan lämnade Sverigedemokraterna i Linköping in i en motion till kommunfullmäktige. Förslaget inleds med följande skrivelse: "Den organiserade brottsligheten har satt vår stad på kartan. När invånare i vårt land tänker på Linköping förs numera tankarna till organiserad brottslighet i Skäggetorp". Vidare föreslår SD att kommunen ska göra en hemställan, en form av begäran, till regeringen med syfte att få bli en pilotkommun för en utökad användning av vistelseförbud. Kommunen ska också påtala vikten av vistelseförbud.

När motionen kommer upp på kommunstyrelsens bord under tisdagen kommer den politiska ledningen, med Socialdemokraterna och Moderaterna, att ställa sig bakom förslaget. Tillsammans med SD har S+M-styret en majoritet.

– För att få bukt med gängkriminaliteten måste man förstöra gängens plattformar och ekonomi. Genom att utdela vistelseförbud tror jag att vi kan komma åt problematiken, säger SD:s gruppledare Chris Dahlqvist och fortsätter: 

– Det största problemet i den här frågan är att vi i Linköping inte har en direkt rådighet över frågan. Därför måste vi ta hjälp av regeringen.

Hur vill ni att man ska kunna använda vistelseförbudet?

– Det är främst en fråga för regeringen men tanken är att om man blir dömd för ett brott ska domen kunna innehålla ett vistelseförbud. Det betyder i förlängningen att man inte får vistas i en viss stadsdel och om man trots allt blir ertappad av polisen i det området så bryter man återigen mot lagen.

undefined
Sofia Frithioff, Vänsterpartiets gruppledare i Linköping, tycker inte att Linköping bör förorda ett utökat användande av vistelseförbud. "Det finns inga bevis för att det fungerar", säger hon.

Vänsterpartiets gruppledare Sofia Frithioff tycker inte att vistelseförbud, och SD:s förslag, är något att föredra. Hon kommer inte att ställa sig bakom förslaget.

– Vi tycker att det är viktigt att vi arbetar med beprövade metoder som vi vet fungerar. Vistelseförbud är inte en sådan metod – det finns inga bevis för att det fungerar. Det här är snarare ett populistiskt beslut som vill visa på någon slags handlingskraft istället för att på riktigt ta tag i problemet, säger hon.

– Vi tänker att man ska jobba förebyggande, med en närvarande socialtjänst, i de områden som man vill förbjuda människor från att vara i. Med ett vistelseförbud tror vi att man bara flyttar runt problematiken och får sämre koll på var samhällets resurser egentligen behövs, fortsätter Sofia Frithioff.

undefined
Under tisdagen kommer Kristina Edlund (S) och övriga kommunstyrelseledamöter från den politiska ledningen att ställa sig bakom Sverigedemokraternas förslag. Därefter kommer förslaget att komma upp till kommunfullmäktige där S, M och SD också har en majoritet.

Kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund (S) håller inte med om att beslutet skulle vara populistiskt – utan tror att vistelseförbud kan ha en positiv effekt.

– Vi har haft ett antal allvarliga händelser de senaste åren och för oss är det viktigt att vi ställer oss bakom motionen. I samband med att vi gör det kommer jag också att skriva ett brev till regeringen och visa på de positiva effekter som vi kan se om vi som kommun skulle få jobba med vistelseförbud. Vi ser att vi måste ta kampen mot gängen – och det här är en del av arbetet.

Vad grundar ni beslutet på att vistelseförbud är ett bra verktyg?

– Utifrån de samtal vi haft tror vi att vi kan lugna ned ett antal pågående konflikter som finns i vår kommun med en sån här möjlighet.

Är det vistelseförbud i Skäggetorp, Berga och Ryd som vi pratar om?

– Det är såklart att många händelser har skett i våra utsatta stadsdelar.

Men används inte vistelseförbud redan i dag?

– Det har tyvärr inte dömts ut så många domar kopplat till vistelseförbud. Det finns en unik dom i Uppsala, så det är viktigt att vi poängterar de positiva effekterna.

Mer om vistelseförbud

I dag har Kriminalvården, enligt lag, möjlighet att besluta om vistelseförbud för en person som är villkorligt frigiven och domstolar har möjlighet att besluta om vistelseförbud för en person som döms till skyddstillsyn. Sedan januari 2022 kan ungdomar under 18 år, som dömts till ungdomsövervakning, få vistelseförbud. Regeringen aviserade i mars 2022 en utredning som ska utreda möjligheterna att utfärda vistelseförbud till en person innan den är dömd.

Källa: Kommunens ärende Dnr KS 2022-176.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!