Östgötsk succé för sällsynta rovfågeln: "Häftigt"

En av Sveriges mest sällsynta fåglar har slagit rekord i Östergötland. Aldrig tidigare har ängshöken fått ut så många ungar i landskapet som i år.

Ängshök är en av landets mest sällsynta rovfåglar. Östergötland är ett av de landskap där det finns flest ängshökar.

Ängshök är en av landets mest sällsynta rovfåglar. Östergötland är ett av de landskap där det finns flest ängshökar.

Foto: Victor Tyakht

Linköping2023-10-29 19:00

– Häftigt och överraskande. När regnet kom under sommaren trodde vi att det var kört med alla häckningar, men de klarade av det, säger Peter Berry från Östergötlands ornitologiska förening (Ögof). 

15 ängshöksungar kom på vingarna under 2023, fördelat på 6 häckande par. Det är en unge mer än ifjol och flest genom alla tider. 

Ögofs hårda arbete med att bevara arten, som vi skrev om i somras, har uppenbarligen gett resultat. Likt tidigare år är slätten runt Linköping samt Vikbolandet två starka fästen för ängshöken. Samtidigt bidrog två helt okända fynd till rekordsiffran. På sensommaren hittades plötsligt flera nyutflugna ungar vid sjön Tåkern, där ängshöken inte häckat sedan 90-talet.  

– Vi hade ingen som helst koll på dom fåglarna, trots att det rör sig många fågelskådare i området under sommaren. En dag så satt det bara sex ungar på en nyskördad åker. Förhoppningsvis återvänder både de gamla fåglarna och ungarna till Tåkern i framtiden för att häcka, säger Peter Berry.

Länsstyrelsen har tidigare anslagit pengar för att ersätta de markägare som väljer att inte skörda där ängshöken byggt bo – men med en tuffare budget har bidragen strypts och Ögof valde inför årets säsong att själva gå in med 16 000 kronor från föreningens fågelskyddsbudget. 

De pengarna behövde dock aldrig användas.

– I och med att det regnade så pass mycket så försenades många skördar. Det fick till följd att ängshöksungarna blev flygfärdiga och hann lämna sina bon, vi behövde aldrig gå ut i åkrarna och stängsla eller be bönderna att vänta med skörden, säger Peter Berry.

undefined
Ängshök är en av landets mest sällsynta rovfåglar. Östergötland är ett av de landskap där det finns flest ängshökar.

Framtiden är ändå oviss, bidragen från Länsstyrelsen kommer i alla fall inte att öka nästa år och Peter Berry menar att många föreningar måste tänka om. 

– Om det här är framtiden för naturvården för sällsynta arter kanske ideella krafter behöver engagera sig mer. På Öland där man också jobbar hårt med ängshöken ställer många volontärer upp och jobbar. Vi behöver något liknande upplägg här i Östergötland. 

Styrelsen i Östergötlands ornitologiska förening har ännu inte tagit beslut om planerna inför nästa år, men enligt Peter Berry finns en vilja från föreningen att fortsätta stötta ängshöken med inventeringar och kontakt med markägare. 

– Preliminärt är det positiva tongångar, säger han. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!