Se här – de gillar översvämningarna: "Jättebra"

Kan en översvämning vara bra? Frågar du fågelskådaren Olof Hjelm så är svaret definitivt ja. "Fåglarna får väldigt mycket mer mat", säger han.

I april 2023 var förutsättningarna för fågellivet fantastiskt vid Svartåmynningens naturreservat. Med tanke på årets översvämningar och att mer snö nu har fallit finns det skäl att vara optimistisk även i år.

I april 2023 var förutsättningarna för fågellivet fantastiskt vid Svartåmynningens naturreservat. Med tanke på årets översvämningar och att mer snö nu har fallit finns det skäl att vara optimistisk även i år.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2024-02-16 11:45

Stångån och Roxen har nått mycket höga vattennivåer i vinter, och med all snö som nu smälter i kombination med regn lär det bli ytterligare en besvärlig vårflod den närmaste tiden.

Olof Hjelm har full förståelse för oroliga lantbrukare och andra som kan drabbas av det höga vattenståndet, men för fåglarnas skull är vattendränkta strandängar vid exempelvis Svartåmynningens naturreservat det bästa som kan hända.

– Det är skillnaden i vattenståndet som är det väsentliga. Det behöver inte vara en massa vatten hela året, men att få till en översvämning som följs av en sänkning är jättebra för fågellivet, säger Olof Hjelm. 

Varför då?

– Fiskar, grodor och insekter trivs vilket ger mer mat till fåglarna. De arter som bara stannar här på sin väg norrut kan äta upp sig. En tidig översvämning ger också högre växtlighet som senare under våren skyddar de häckande fåglarna från rovdjur. 

Tidigt förra våren var det mycket vatten i Roxen som svämmade över på de närliggande strandängarna. Den 10 april gjorde Corren ett reportage om de utmärkta förutsättningarna som rådde då.

"Det är så här vi fågelskådare alltid vill ha det. Och fåglarna trivs också, nu finns en stor yta för änder, gäss och vadare att leta efter mat. Det var längesedan vi hade en sån här översvämning på våren", sa Olof Hjelm då.

Men en längre torrperiod följde och vattnet försvann snabbt.

Linköpings fågelklubb har i flera år jobbat för att under en längre tid behålla vattnet som vårfloden för med sig.

– Jag skulle gärna vilja prata mer med Tekniska Verken om det. Många somrar på sistone har varit extremt torra med lågt vattenstånd i Roxen. Det har sannolikt påverkat våtmarksfåglarnas häckningsframgång, säger Olof Hjelm. 

I Svartåmynningens naturreservat häckar bland annat den mycket sällsynta rödspoven, som under flera år i rad misslyckats med att få ut några ungar.

Åke Wester från Roxens Fiskevårdsområdesförening ser också gärna fler översvämningar och att vattnet blir kvar längre på vårarna – framför allt för gäddans skull.

– Gäddorna går upp och leker i gräset så fort det blir ett vårflöde. Vattenståndet får inte sjunka för snabbt när ungarna kläckts, då fastnar fiskarna på land och torkar, säger Åke Wester. 

Han menar också att de allt fler hårdgjorda ytorna som finns idag gör att vattnet sjunker undan snabbare.

– Det var annorlunda förr när det inte fanns så mycket asfalt, säger Åke Wester.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!