– Det är fantastiskt fin fågelskådning där just nu. Vi ska vara glada och stolta över att ha ett så bra ställe så nära stan, säger Olof Hjelm som är ordförande i Linköpings fågelklubb.
Från mitten av mars och resten av våren sjuder det av liv på strandängarna vid västra Roxen. I år är förutsättningarna extra gynnsamma eftersom ovanligt mycket vatten har skapat naturliga översvämningar.
– Det är så här vi fågelskådare alltid vill ha det. Och fåglarna trivs också, nu finns en stor yta för änder, gäss och vadare att leta efter mat. Det var längesedan vi hade en sån här översvämning på våren, säger Olof Hjelm.
Skränet från mängder med skrattmåsar är det första som hörs när man kliver ur bilen vid Nybroparkeringen. Olof Hjelm hoppas att måsarna kan fullfölja sin häckning den här säsongen och stanna kvar i reservatet längre.
– Vi vill ha högt vattenstånd så länge det bara går. Det skulle ge fler häckningar för måsar, änder och vadare och försvåra för predatorer som räv. Förutsättningarna för att det ska bli så ser bra ut i år, säger Olof Hjelm.
Bland mängder med fåglar finns en del sällsyntheter att spana efter. Den akut hotade fjällgåsen är åter på plats för att vila upp sig inför resan mot norr. Nästan 40 stycken – knappt hälften av den totala svenska populationen – håller ihop i en lös flock. Ingen annan stans i Sverige kan man se så många fjällgäss tillsammans.
– Det är verkligen häftigt att de återkommer hit år efter år. Det visar ju att de trivs här, säger Olof Hjelm.
De första rödspovarna, en annan av specialarterna för Svartåmynningen, har börjat återvända efter vintern och är deras gnälliga läte är lätt att höra. Rödspoven har haft en dyster trend de senaste åren och kämpar med att få ut flygfärdiga ungar, men arten fortsätter ändå att försöka häcka.
Linköpings fågelklubb jobbar med att försöka förbättra förhållandena för rödspovarna och bearbetar länsstyrelsen för att få till insatser. Den 22 april arrangeras rödspovens dag då man har chans att se den sällsynta fågeln och prata med ornitologer.
Ägretthäger är en sentida invandrare i Sverige som nu börjat häcka på flera platser, bland annat i Tåkern. Vid västra Roxen finns nästan alltid flera exemplar av den ståtliga vita hägern.