Med bara dagar kvar till valet, vid lusthuset i Trädgårdsföreningen, tar Linköpingspolitikern Elias Aguirre (S) ton – flankerad av utbildningsministern Anna Ekström (S). De socialdemokratiska partikollegorna väljer att, genom SFI- och vuxenutbildningen, fokusera på integrationen och segregationen.
– Om man tittar på vuxenutbildningen som helhet är det tyvärr så att vi har ett system i dag som innebär att vissa aktörer, för att tjäna pengar, examinerar elever utan att de har tillräckliga kunskaper. Inom den kommunala SFI-utbildningen har vi andra problem, att det tar för lång tid för deltagarna att lära sig svenska och att vi inte lyckas med samordningen med andra aktörer, säger Elias Aguirre.
– För Socialdemokraterna är det här en väldigt viktig fråga. Vi går till val på att vända på varje sten och det finns inget "sossigare" sätt att bryta segregationen på än genom arbete och utbildning. För att man ska kunna lära sig svenska språket måste SFI fungera bättre än i dag, fortsätter utbildningsminister Anna Ekström.
Partiet vill, efter valet, se över och skärpa systemet för uppföljning och kontroll av vuxenutbildningarna. S vill även tidsbegränsa SFI-utbildningen med en maxgräns på fyra år och införa ett så kallat kommunalt språkansvar.
– Kommunen, den privata aktören och deltagaren ska veta att fyra år är maxtiden. Skulle det vara så att en deltagare inte är färdig efter fyra år vill vi att det ska krävas ett individuellt beslut för att man ska kunna fortsätta med SFI. Det innebär också att vi vill införa särskilda kvalitetssatsningar och individuella stöd för de deltagare som har problem, säger Anna Ekström.
– Det kommunala språkansvaret innebär att kommunen blir skyldig att söka upp och motivera de personer, som har rätt till SFI, att de ska delta i utbildningen, fortsätter hon.
På kommunal nivå vill partiet införa en så kallad aktivitetsplikt – alltså att personer med försörjningsstöd har ett krav att inom 14 dagar delta i någon form av aktivitet. S vill också återta en större del av SFI- och vuxenutbildningen i kommunal regi.
– Vi tror att det är viktigt att vi har ett sammanhållet system i kommunen och vi tror att det kan stärka kvalitén i en verksamhet som tidigare varit styvmoderligt behandlad. Vi har inte tillräcklig kontroll över kvalitén i dag, säger Elias Aguirre.
Hur ser ni på ert eget ansvar för den "styvmoderliga behandlingen"?
– Lokalt upplever jag inte att alliansen har jobbat med den här frågan även att vi har haft bekymmer med en växande långtidsarbetslöshet. Det är klart att det blev svårt för SFI att klara av den stora anhopningen som blev efter 2015, så det är klart att vi har ett ansvar där, men vi har också lagt om migrationspolitiken sedan dess.
Patrik Westlund (SD), ledamot i arbetsmarknadsnämnden, ser positivt på Socialdemokraternas förslag men konstaterar samtidigt att det kommer för sent.
– De har ju styrt landet de senaste åtta åren men det har inte kommit några åtgärder under den tiden. Det är så dags nu några dagar före valet, säger han och fortsätter:
– Vi är dock inne på samma linje. Vi måste ställa mer krav på de som kommer till Sverige och där behöver vi definitivt en maxgräns för SFI. Det är svårt att säga exakt hur många år det borde vara, det kan ju vara ganska individuellt, men det viktigaste är att deltagaren gör framsteg i svenska språket.