Ny smäll för Katedralskolan

Katedralskolan i Linköping har så dålig luft att myndigheterna hotar med stängning om inte ventilationen fixas. Lösningen väntas kosta cirka 26 miljoner kronor och eleverna måste ut när byggjobbarna ska in.

Katedralskolan, Linköping.

Katedralskolan, Linköping.

Foto: Jeppe Gustafsson

LINKÖPING2019-04-03 12:10

Våren har varit rörig för eleverna på Katedralskolan efter att enhetschef och en lärare stängdes av. Sannolikt har skolan en ny enhetschef till hösten, men då börjar nya bekymmer.

Arbetet med att bygga ny ventilation ska påbörjas snarast, men väntas ta 18 månader att utföra. Det betyder att elever och lärare påverkas hösten 2019 och våren 2020. Myndighetskravet kommer från bygg- och miljönämnden och deras föreläggande anger att ny ventilation ska vara klar till augusti 2020.

Kravet är inte nytt, mätningar visade på undermålig ventilationen redan 2006 och år 2014 krävde miljökontoret att luften skulle mätas igen. Resultatet visade att koldioxidhalten i ett fullsatt klassrum efter 15-20 minuter översteg riktvärdet 1000 parts per million (ppm).

Enligt Miljökontoret är detta en olägenhet för människors hälsa och det kan orsaka irritation i slemhinnor och ögon, luftvägsbesvär, astma, allergi, hosta, huvudvärk, onormal trötthet och koncentrationssvårigheter.

Eftersom inga förbättringar gjorts så tog bygg- och miljönämnden till ett av sina tyngsta vapen hösten 2018 – de hotade med förbud. Om inte arbetet är klart i augusti nästa år så får inte lokalerna användas för utbildning i den omfattning som de används nu. Det vistas numera 30–32 elever i varje klassrum medan den nuvarande ventilationen klarar cirka 20 personer.

Arbetet kompliceras av att byggnaden har ett kulturhistorisk värde. Ventilationen ska helst inte påverka byggnadens utseende, varken på utsidan eller insidan.

Allt detta sammantaget gör att operationen blir både kostsam och komplicerad. Den planerade lösningen är att skolan successivt töms på elever, det ska ske i samma takt som ventilationsarbetet fortskrider.

För att klara av undervisningen under kommande läsår krävs därför tolv klassrum i tillfälliga paviljonger som placeras någonstans nära skolan.

Allt detta kommer att kosta, ventilationen beräknas till cirka 16,1 miljoner kronor, tillfälliga klassrum 8 miljoner kronor och energibesparande åtgärder 2,2 miljoner kronor.

Fastighetsägaren, det kommunägda Lejonfastigheter, kommer att stå för en del av kostnaden, men den största delen läggs på bildningsnämnden i form av höjd hyra de kommande 20 åren. Ett projekt av den här storleken kräver ett beslut av politikerna i kommunstyrelsen och det fattades under tisdagen.

FOTNOT: Artikeln har rättats, i en tidigare version fanns en felaktig uppgift om vite.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!