Dålig luft i klassrummen är ett gammalt problem på Katedralskolan. Redan 2006 gjordes mätningar som visade att ventilationen inte räcker till.
– De två översta våningarna är okej; där är ventilationen nyare. Men på våning 1–3 är ventilationen bara dimensionerad för runt 20 elever – och vi är 32 i varje klass, berättar Magnus Nyström, enhetschef på skolan.
För fyra år sedan krävde kommunens miljökontor att fastighetsägaren – kommunala Lejonfastigheter – skulle mäta luften i alla klassrum. Resultatet visade att koldioxidhalten är för hög, något som kan ge irritation i slemhinnor och ögon, luftvägsbesvär, astma, allergi, hosta, huvudvärk, onormal trötthet och koncentrationssvårigheter.
Fyra år senare har ventilationen fortfarande inte åtgärdats och nu kräver bygg- och miljönämnden att Lejonfastigheter åtgärdar ventilationen före höstterminens start 2020. Annars får inte mer än 20 elever vistas i varje klassrum.
– Det skulle i praktiken innebära att jag måste stänga skolan. Men jag supportar den hårda skrivningen, jag vill ju inte att mina elever ska ha dålig luft. Det här har diskuterats i många år och nu verkar det bli allvar, säger Magnus Nyström.
Katedralskolan är en q-märkt byggnad från 1915 och utseendet får inte förvanskas. Det gör det komplicerat att installera modern ventilationsutrustning.
– Det är en komplex situation, men inte så komplex att det ska behöva ta flera år. Det handlar också om att Lejonfastigheter och bildningsnämnden bråkar om vem som ska betala, säger Nyström.
Susanna Roback, tf vd på Lejonfastigheter, berättar att en lösning är på gång.
– Vi har jobbat med arkitekter och specialister på kulturhistoriska byggnader och kommit fram till en reversibel lösning. Det innebär att vi kan dra ventilation som säkrar behovet framåt, men också att man ska kunna återställa byggnaden till ursprungsskick om man vill, berättar hon.
Kommer ni att vara klara till höstterminen 2020?
– Det törs jag inte riktigt svara på, men jag hoppas det. Vi har fokus på den här frågan.
Är ni överens med bildningsnämnden om ekonomin?
– Det ska vi klara ut. Det kommer vi att lösa gemensamt.
Katedralskolan är inte den enda skolan i Linköping med dålig ventilation.
– Det finns flera och det är en fråga vi kommer att behöva jobba med framöver. Vi håller på att lägga in det här i våra underhållsplaner, säger Susanna Roback.