Nu hävs restriktionerna i området

Jordbruksverket upphäver övervakningsområdet runt en gård med värphöns i Linköping där Newcastlesjuka konstaterades i mitten av oktober.

Faran över. Nu hävs restriktionerna kring gårdens som smittades av Newcastlesjukan. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Faran över. Nu hävs restriktionerna kring gårdens som smittades av Newcastlesjukan. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Foto: Anders Törnström

Linköping2017-11-16 13:18

Det innebär att det inte längre finns några särskilda restriktioner för fågeltransporter i området runt Linghem, som även sträckte sig norr om sjön Roxen.

– Inga fler fall av smitta har påvisats inom övervakningsområdet och därför kan vi nu upphäva det. Samarbetet med djurägarna och samtliga berörda har fungerat mycket bra. Det är som alltid mycket viktigt att alla som håller fåglar är uppmärksamma på hälsoläget i sina besättningar, och att man kontaktar veterinär vid oväntade störningar i produktionen, säger Enisa Miljanic, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket. Att ha goda hygienrutiner är det viktigaste verktyget som djurägarna har för att skydda sina fjäderfän mot smittsamma sjukdomar. Ett viktigt tips är att alltid ställa maten till fåglar som hålls utomhus under tak.

Restriktionerna har påverkat flera stora fågelbesättningar i området, ekonomiskt eftersom transporter av fjänderfän har begränsats kraftigt. Det ledde också till ett exportförbud för fågelprodukter från Linköping och Norrköping. Ägg för konsumtion har inte påverkats. Newcastlesjukan smittar inte människor.

Läs mer: Kamp mot klockan efter smittbeskedet

              Fruktad sjukdom på gård bekräftad

Newcastlesjuka

En allvarlig och mycket smittsam virussjukdom hos fjäderfän, men den smittar inte människor.

Djurägare ska vara uppmärksamam och ta kontakt med veterinären om fjäderfän visar ökad dödlighet, förändringar i foder- och vattenkonsumtion, sänkning i äggproduktion, förändringar i äggskalet eller nedsatt allmäntillstånd.

Det är viktigt att ordinarie smittskyddsrutiner ( hygiengräns vid ingång/utgång till fjäderfähuset som omfattar sko- och klädbyte samt handtvätt) följs och vid behov stärks.

Minimera risken för direkt och indirekt kontakt med vilda fåglar och deras träck.

Tillåt endast helt nödvändiga besök i besättningen.

Alla som går in i fjäderfähus ska ha rena kläder och rena skor samt tvättade händer.

Redskap och utrustning som används till fåglarna bör rengöras och desinfekteras regelbundet.

Se till att vilda fåglar inte har tillträde in till djuren via öppna dörrar, fönster eller ventilation. Minimera foderspill och annat som lockar vilda fåglar till tamfjäderfä.

Tänk på att avstå kontakt med fjäderfä under minst 48 timmar om du har varit på utlandsresa där du haft kontakt med fjäderfä.

Se mer: www.jordbruksverket.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!