Diskettgatan sträcker sig flera hundra meter ut på fältet mellan Mjärdevi och Kåparp. Lyktstolparna är på plats och cykelväg finns det också.
Men än så länge är det ingen som har någon anledning att köra här – gatan leder ingenstans. Men det ska det snart bli ändring på, hoppas Sally Rizk, exploateringsingenjör på Linköpings kommun.
– Vi för just nu diskussioner med två företag som är intresserade av att köpa mark och flytta hit. Ett av dem är ett företag som idag inte finns i Linköpings kommun, det är väldigt roligt. Och det finns plats för fler här, säger hon.
Vilka företag vill ni ha hit?
– Gärna sådana som håller på med forskning och utveckling. Kanske någon typ av utbildning. Målet är att Mjärdevi ska bli som ett litet Silicon Valley, säger Sally Rizk.
Sammanlagt rör det sig om åtta hektar mark som ska styckas upp till tomter och säljas till företag som vill etablera sig i Mjärdevi. Den som köper förbinder sig att bygga färdigt inom två år.
– Vi vill se rätt höga byggnader här, 20–25 meter, och lite tätare än i andra detaljplaner. Parkering blir det till att börja med utomhus, men i ett senare skede tänker vi oss ett p-hus.
En av tomterna ska tilldelas genom en markanvisningstävling. Där planeras någon form av long stay-boende, till exempel för forskare som under en period är knutna till företagen i Mjärdevi. Detaljplanen öppnar också för centrumverksamhet som till exempel kafé, restaurang och matbutik.
Om vi står här om tio år, är det färdigbyggt längs hela Diskettgatan då?
– Ja, det hoppas jag. Vi jobbar för fullt och håller tummarna för att det vänder uppåt på marknaden. Jag tycker att det är lite ljusare nu jämfört med hur det var förra året, säger Sally Rizk.
Diskettgatan är inte den enda gatan i 40-årsjubilerande Mjärdevi där kommunen räknar med att stadsdelen ska växa. Inne bland den befintliga bebyggelsen har sex fastighetsägare stora byggplaner, framför allt på områdets stora parkeringar. Det första detaljplanearbetet väntas dra igång i början av nästa år och det tar några år innan den byggnationen kan starta.
Om alla byggplaner skulle bli verklighet kan dagens 200 000 kvadratmeter golvyta växa till över 600 000. Vid den senaste sammanräkningen (2019) arbetade drygt 7 000 personer i Mjärdevi. Med utbyggnaden skulle det kunna bli över 20 000 i framtiden.