Det var vid Kultur- och fritidsnämndens senaste möte som en majoritet av nämndens ledamöter röstade för att stoppa fortsatt kommunalt stöd till föreningen. Trots att förvaltningen anser att bidrag kan betalas ut.
Motiveringen från ordförande Lotta Bäckman (S) är att nämnden känner osäkerhet kring verksamheten, snarare än att Ibn Rushd brutit mot några regler.
Bäckman medger att invändningarna nämnden har inte är så konkreta.
Men varför säger ni nej?
– Det handlar om att vi faktiskt tvivlar på att de bidrar till integration. Vi delar ut ekonomiskt stöd för att vi vill nå integration, få ökade språkkunskaper och att människor kommer närmare arbete. I det här fallet är vi inte säkra på att det leder till det. Det är egentligen huvudskälet. Det vi hoppades uppnå en gång i tiden är vi inte alls säkra på att vi uppnår längre.
Vilka analyser har ni gjort för att komma fram till det?
– Det har ju tidigare gjorts analyser som gäller det här med tillit, för att ta ett exempel. Den säger att det finns bra saker och att det finns saker som är tveksamma. När vi tänker på det här med demokrati, jämställdhet och hbtq, är vi tveksamma.
Mera än känsla, alltså?
– Nej, det handlar snarare om värdering. Vi vill att människor ska mötas för att vi inte ska få parallella samhällen. När människor med samma bakgrund träffas så utvecklas kanske inte språket och man får inte de nya kontakter man skulle behöva.
Josefine Nyström, verksamhetschef för Ibn Rushd Öst beklagar beslutet. I ett mejl till redaktionen skriver hon att förbundet undrar över vad nämnden menar med att det är Studieförbundens uppgift att bidra till integration och att Ibn Rushd skulle göra det sämre än andra studieförbund.
Hon skriver vidare att politiken måste visa, på vilket sätt de andra förbunden lever upp till ett sådant integrationskrav.
Enligt Lotta Bäckman rör tvivlet förbundets grundvärderingar.
– Där är vi tveksamma. Vi är inte det när det gäller de andra studieförbunden. Dessutom finns inget krav på oss att ge bidrag.
Ibn Rushd har tidigare fått runt 230 000 kronor per år. En jämförelsevis låg summa jämfört med andra studieförbund. Men där de andra studieförbunden också är större.
Centern och Miljöpartiet var de partier i nämnden som gick på förvaltningens linje och röstade för att Ibn Rushd ska få fortsatt kommunalt stöd.
Enligt Christoffer Rosendahl (C), framkommer inget som hindrar bidrag, tvärtom säger han, så var Ibn Rushd det enda förbund som hade "grön bock" på alla punkter i en undersökning som genomförts av revisionsföretaget KPMG.
Han vill se ett underlag för ståndpunkten som rör integration, och hur de andra studieförbunden klarar det. För att säkerställa likabehandling.
– Vi gör inte samma bedömning som nämnden och vi efterlyser underlag som stöder nämndens bedömning. Det har inte styret uppvisat.
Ni har fullt förtroende för Ibn Rushd?
– Vi har fullt förtroende för förvaltningens bedömning.
Pether Nordin (MP) säger att det som är viktigt och grundläggande är principen om likabehandling.
– Enligt förvaltningens bedömning står inte Ibn Rushd ut på något sätt. KPMG ger grönt ljus åt alla tio studieförbund så det finns i sak inte något som är lokalt knepigt. En rimlig konsekvens av likabehandlingsprincipen är att man ger bidrag, säger han.
Lotta Bäckman å sin sida säger att det till en början kändes som ett tufft beslut att ta, att neka bidrag, men att det efter en process kring beslutet nu känns ok.