Ibn Rushd är ett av tio studieförbund i Linköping som årligen får bidrag av Kultur- och fritidsnämnden. I vintras stoppades tillfälligt årets utbetalning, bland annat med hänvisning till att en rapport om organisationen på nationell nivå, visat att man hade svårt att hantera frågor om antisemitism och homofobi. Beslutet blev att göra en genomlysning av kommunens samtliga studieförbund.
Nu är rapporten är klar och det finns inget, enligt den, som hindrar en utbetalning av stöd till Ibn Rushd. Men när frågan kom upp på Kultur- och fritidsnämnden gjorde S och M gemensam sak och såg till att ärendet återremitterades.
Det innebär att några pengar knappast kan utbetalas i år.
– Det är inget fel på själva på utredningen. Alla förbunden klarar sig bra på de formella kriterierna i rapporten. Men för oss handlar frågan mera om tillit och förtroende, det har utredningen inte tittat på. Vi har valt att återremittera för att hitta ett sätt att titta på just de frågorna. Verksamhet i studieförbund och folkbildningsverksamhet bygger på förtroende, säger Niklas Nåbo (S) vice ordförande i Kultur- och fritidsnämnden.
Handlar det här om att S och M vill "köpa" tid att få en samsyn i frågan inför det framtida gemensamma styret?
– Nej, det här handlar mera om att detta är en svår fråga och rapporten gav inte svar på de frågor vi har, säger Niklas Nåbo.
Niklas Borg, Moderaternas gruppledare och kommunstyrelsens ordförande, säger att hans parti hela tiden varit tveksamt inställt till att bevilja ekonomiskt stöd till Ibn Rushd.
– Tveksamheten är kopplat till vad som framkommit i rapporter om förbundets verksamhet på ett nationellt plan, säger han.
Han håller inte heller med om att det skulle handla om att köpa sig tid.
– I fråga om beslut som rör kommunala bidrag behöver vi ha ordentligt på fötterna. I det nya styret behöver vi få det här mer belyst. Vi återremitterar för att det ska hanteras på ett korrekt sätt.
Denise Cassel (KD) tycker inte att Ibn Rushd ska få kommunalt bidrag. Hon kallar återremitteringen för ängslig och säger att hennes parti säger nej till bidrag utifrån de oegentligheter som framkommit inom Ibn Rushd på central nivå, och som, hon hävdar, synats i flera rapporter, bland annat av Magnus Ranstorp docent i statsvetenskap vid Försvarshögskolan.
– Vi måste vara stringenta i de beslut i tar. Annars blir det lite som att bedöma hur en bra lök är genom att bara titta på hur den ser ut utanpå.
Johan Thorén (L) säger att hans parti är för att arbeta med utbildning, demokrati, integration och stöd till civilsamhället, men är emot att offentliga medel hamnar i aktiviteter som främjar antidemokratiska organisationer, eller föreningar som motverkar integration och jämställdhet.
Gör Ibn Rushd det?
– Riksrevisionens rapport från i höstas riktar stark kritik mot studieförbund, samt att ansedda forskare inom terrorområdet som granskat Ibn Rushd, framfört kritik, vilket väcker varningssignaler. Vi landar i ett tydligt politiskt ställningstagande att säga nej.
Josefin Nyström, är distriktschef för Ibn Rushd östra. Hon är besviken.
– Jag tycker det är tråkigt att man lagt det här på granskningsnivå. Ser man sedan i rapporten så uppfyller vi alla krav. Det är tråkigt att man använder skattepengar för att göra en utredning som man sedan inte använder som beslutsunderlag.