"Polisen läggade oss igår och sa till oss att lämna området så vi fick inte tag på pedot, tur för han".
Det är ledaren för det unga nazistnätverket "Tesaks medborgargarde", som skriver i chattgruppen på Telegram. Han är 14 år, kommer från Linköping och kallar sig "Bertil". Dagen före, den 27 januari, var planen att han och tre andra killar i nedre tonåren skulle möta upp och misshandla en medelålders man.
På väg för att begå brottet stöter de in i områdespoliser och våldsdådet blir inte av. Polisen tar legitimation på killarna, men låter dem sen gå. Detta trots att reportrar från tidningen Expo tipsat polisen med signalement på killarna och information om att de bär på knivar.
Nu avslöjar Expo att en video på en misshandel postats i chatten. Ett brott som de unga killarna själva påstår sig ha begått.
Det är den 14 mars.
En video delas i nätverkets propagandakanal på plattformen Telegram. Gruppen består av unga killar mellan 12 och 16 år som vill hitta pedofiler att misshandla. Att döma av innehållet i chatten är pedofilbegreppet i själva verket en täckmantel för att rättfärdiga våld mot svarta, muslimer, judar och HBTQI-personer, menar Expojournalisten Erik Glaad. Förebilden är den ryske nazisten Tesak.
Klippet, som Expo tagit del av, är delvis täckt av en logotyp föreställande en leende dödskalle, inramad av gruppens initialer. I bakgrunden spelas låten ”Sista slakten” av ett svenskt vit makt-band som var aktivt på 1990-talet.
Videon visar hur fem maskerade killar jagar en man som försöker fly in i ett skogsparti. Han misslyckas och de unga killarna slår, sparkar och stampar på honom där han ligger ihopkrupen på marken.
Erik Glaad och My Vingren, som ligger bakom granskningen i Expo, har under flera månader wallraffat som tonåringar på nätet och blivit rekryterade till nazistnätverket. När de förstod att medlemmarna var på väg att begå en misshandel i Linköping i januari tipsade de polisen. I mitten av mars publicerades en granskning i tre delar.
Efter publiceringen har Erik Glaad och My Vingren fortsatt att infiltrera nazistgruppens chatt och bara dagar senare dyker videon med misshandeln upp.
– Gruppens ledare skryter i chatten om att man har genomfört den här misshandeln och redogör för detaljer kring skapandet av videon som gör att vi bedömer att det här är en äkta video, säger Erik Glaad till Corren.
Tidningen Expo har också kontrollerat att videon inte redan fanns på internet. Samtidigt vet de att det finns en risk för att det är andra som genomför misshandeln.
Sedan mötet med polisen den 27 januari har gruppens medlemmar blivit mer sparsamma med detaljer om måltavlor och tid och plats, berättar Erik Glaad. Samtidigt skryter ledaren Bertil om flera våldsdåd som gruppen ska ha lyckats genomföra:
"Vi jagar ganska bra, vi har haft två styckna som vi inte filmade och en som skulle komma i förrgår men dök aldrig upp.", skriver Bertil enligt Expo.
Erik Glaad och My Vingren är kritiska till hur polisen i Östergötland har hanterat informationen om de unga killarna och om chatten som de fick av Expojournalisterna i slutet av januari. I sin granskning ifrågasätter de varför polisen lät killarna gå den 27 januari och att en misshandel eventuellt har kunnat begås den 14 mars.
De har inte sett några tecken i chattgruppen på att polisen gjort insatser för att stoppa gruppens våldsbejakande verksamhet.
– Ansvaret för att utreda och beivra brott ligger ju hos polisen. Vi som journalister är inte rättskipare. Vi iakttar, rapporterar och granskar. Det är vår roll. Det vi har gjort när vi har delat med oss av källmaterial till polisen är ju ett avsteg från hur man som journalist brukar arbeta och det har vi gjort för att vi varken vill att de unga personerna eller de som de tänker utsätta för våld kommer till skada.
Enligt Ann-Christine Rehnström, lokalpolisområdeschef i Linköping, kan det ha inträffat en miss i den interna kommunikationen den 27 januari, vilket gjorde att poliserna som träffade killarna inte hade informationen om att de kunde bära vapen och därför lät dem gå.
– Vi behöver ta till oss den kritiken och att vi troligtvis har missat information i inledningsskedet, säger hon.
Sen händelsen i januari har polisen identifierat Bertil och de andra, men mer specifikt vilka åtgärder som satts in kan Ann-Christine Rehnström inte gå in på, säger hon.
Hur kunde det här misstänkta brottet ske när åtgärder har vidtagits mot personerna?
– När det kommer till individer under 15 år så har Polismyndigheten en skyldighet att anmäla till socialtjänsten, men det är inte alltid som det inleds en förundersökning mot barn.
När Corren pratade med polisen angående händelserna i januari så hade det inte gjorts en orosanmälan till socialtjänsten.
– Nu har vi identifierat de här personerna och gjort de åtgärder som vi är skyldiga att göra. Sen kan jag inte säga exakt vad vi har gjort.
Det har inte kommit in någon polisanmälan från det misstänkta offret. Polisen fick kännedom om misshandelsvideon först efter att Expos senaste del i granskningen publicerats den 27 mars, berättar Ann-Christine Rehnström. De har inte sett videon, men en förundersökning har inletts.
Journalisterna har ju haft direkt insyn i den här chatten, varför har ni hos polisen inte tagit hjälp av det?
– Vi har tagit del av det som har skrivits om chatten, om vad som har utförts eller tänkt utföras, efter att det har skett en granskning av Expo. Vi följer inte den här typen av chattar i realtid.
Det har varit ett våldsdåd som har avvärjts och så har ni genom journalisterna haft tillgång till en chatt där våldsdåden planeras. Varför har ni inte följt den?
– Om vi har haft tillgång till den där chatten kan jag faktiskt inte svara på. Vi vill ju åt samma håll. Hade vi sett att ett brott skulle begås så hade vi gjort allt för att förebygga och förhindra brottet.
Man kan ifrågasätta varför ni inte tagit kontakt med Expo efter händelserna i januari, för att få tillgång till mer information i den här chatten?
– Absolut, men det som hände i januari och som vi har besvarat förut är inget jag kan hämta hem i efterhand. Nu när vi har fått reda på allting har vi gjort en anmälan. Förhoppningsvis kan vi förhindra brott framåt.
Kan det ha begåtts fel i hanterandet av uppgifterna ni fick från Expo?
– Det är möjligt. Vi får ta åt oss av kritiken och se om vi kan göra på annat sätt framåt.