På torsdagseftermiddagen höjdes säkerheten kring stadshuset i Linköping. I kommunfullmäktigesalen, några trappor upp i byggnaden, samlades nämligen samhällsbyggnadsnämndens ledamöter för att fatta beslut om moskébygget i Lambohov. Precis som vi rapporterade i förra veckan förberedde sig kommunen på att beslutet skulle resultera i en våg av hat och hot – men allt gick lugnt till. Mötet var stängt för allmänheten då myndighetsbeslut skulle fattas.
– Då det finns starka åsikter kring beslutet gjorde vi bedömningen att en situation kunde uppstå. Vi hade inte fått någon information om att det fanns en hotbild men vi vet att lägesbilden kan förändras snabbt, så därför ville vi ha ordningsvakter på plats. Vi informerade också polisen, säger kommunens säkerhetschef Anders Fernemark.
Vilken typ av situation bedömde ni kunde uppstå?
– Att det skulle kunna bildas en större folksamling som ville in i lokalen. Nu ska allting ha gått lugnt till.
Enligt nämndens ordförande Lars Vikinge har det, även inför torsdagens beslut, varit lugnare än väntat.
– Jag har nästan inte tagit emot några reaktioner alls på sociala medier. Några har hört av sig på telefon, de har varit skarpt kritiska, men jag tycker att vi har haft bra samtal. Det har varit väldigt mycket lugnare än vad vi vågade hoppas på.
– Mycket av kritiken har handlat om en oro för att kvinnor inte kommer att kunna delta i gudstjänstlivet på samma villkor som män. Men det händer otroligt mycket i alla våra samfund hela tiden, inte minst när samfunden har en öppen relation till samhället. För att odla den relationen är det viktigt att vi får till den här moskén, fortsätter Lars Vikinge.
Beslutet som samhällsbyggnadsnämnden fattade på tisdagen innebär att detaljplanearbetet, för att möjliggöra den nya moskén, kan påbörjas. Nu ska förvaltningen staka ut detaljerna. Hur stor och hög kan byggnaden vara? Exakt var ska den placeras och hur ska trafiksituationen i närheten av moskén lösas?
Sverigedemokraterna, som i valrörelsen lovade att stoppa moskébygget, var som väntat emot beslutet. Partiet är fortsatt skeptiskt till projektet och menar att utländsk finansiering, från diktaturer, fortfarande ser ut att vara inblandat. Även Kristdemokraterna röstade nej till att påbörja detaljplanearbetet. Här är den största orsaken moskéns placering i Kåparpsområdet.
– Vi tycker att platsen är illa vald. I detaljplanen är det ett verksamhetsområde och vi tycker inte att en moské passar där – den borde inte gömmas undan utan ligga på en plats där tillgängligheten är bättre. Dessutom är kommunens plankö otroligt lång och vi vet att det är aktörer inom näringslivet som har velat ha den här tomten, säger KD:s avgående gruppledare Denisé Cassel och fortsätter:
– Det här är inte en ny hållning från vår sida utan vi har varit skeptiska ända sedan ärendet kom upp på dagordningen. Tidigare har vi dock fått till oss att vi skulle äventyra hela allianssamarbetet om vi reserverade oss mot beslutet.
Men i ett politiskt samarbete är det väl så det går till?
– Ja, man får ge och ta, men det här är en röd linje för oss, säger Denisé Cassel.
Ali Osman, styrelseledamot i Linköpings moskéstiftelse, är glad för att kommunen har gett grönt ljus till moskén så här långt. När det gäller SD:s kritik kring finansieringen säger han så här:
– Jag undrar vad de grundar det på. Om de har frågor om finansieringen är det bara att de tar kontakt med oss. Vi är transparenta och öppna med den. Pengarna kommer från medlemmar och muslimer i Linköping och Sverige.
I stiftelsens bokslut för 2021 står det att det egna kapitalet ligger på strax över åtta miljoner kronor och att stiftelsen har ett 90-konto. Enligt forskare som Corren tidigare har varit i kontakt med förekommer ofta utländsk finansiering i samband med moskébyggen.
– Vår moské har ingenting med andra moskéer att göra, säger Ali Osman.
Kommer kvinnor att kunna delta i verksamheten på samma villkor som män?
– Ja självklart. Vi kommer inte att diskriminera kvinnor.
– Jag förstår inte varför moskébygget är så känsligt. Vi har rätt till en bönelokal precis som alla andra samfund. Om vi har en bra lokal kan vi arbeta mer med integrationsfrågor till exempel. Vi kommer att vara en positiv kraft i samhället. Vi har en bra dialog med kommunen, fortsätter Ali Osman.