Vid årsskiftet valde Linköpings kommun att skrota Leanlink, som förvaltning, och istället föra över verksamheterna till antingen social- och omsorgsnämnden (son) eller äldrenämnden (än). I förändringen fick de båda nämnderna också överta en del ekonomiska bekymmer. I bokslutet står det klart att son gick minus med 53 miljoner kronor under 2023. Verksamheterna som nämnden fick ta över från Leanlink, bland annat LSS, gick i sin tur med 46 miljoner kronor minus. Det innebär att minusresultatet vuxit till nästan exakt 100 miljoner kronor.
I ett utskick till medarbetarna skriver socialförvaltningen att den ekonomiska situationen kräver åtgärder – både effektiviseringar men också att verksamheter helt tas bort. Gustav Södling, lokal ordförande för fackförbundet Vision, oroas av situationen och minns inte att ett lika stort besparingskrav varit aktuellt tidigare.
– 100 miljoner kronor blir ett väldigt stort åtgärdspaket och vi är oroliga för personalneddragningar – och det är väl tyvärr högst sannolikt. Ofta kan man hitta en del pengar genom att till exempel skapa hemmaplanslösningar istället för externa placeringar men jag har väldigt svårt att se hur det här inte ska drabba personalen. Vi har redan börjat processa förslag på neddragningar – men det är inget som är officiellt än, säger Gustav Södling och fortsätter:
– Det som ofta sker i ett första läge är att man vakansprövar, att man slutar tillsätta lediga tjänster. Å ena sidan är det inga av våra medlemmar som direkt drabbas men å andra sidan blir det mer att göra för den personal som blir kvar.
Personalomsättningen inom socialförvaltningen har varit hög i flera år – något som SVT Nyheter Öst har rapporterat om.
– Tillsammans med besparingarna är det en ytterst dålig kombination. Jag råkar vara optimist i min läggning men det blir inte så inspirerande att jobba på förvaltningen, säger Gustav Södling och fortsätter:
– Vi ser ofta att åtgärdsplaner har ett kortsiktigt tänkt där man kanske spara pengar det första året. Vi vill gärna vara med och ha en dialog om åtgärdsplanerna så att vi kan se dem på längre sikt.
Under förra året tog social- och omsorgsnämnden beslut om en åtgärdsplan för att spara 55 miljoner kronor fram till 2026. Annika Krutzén (M), nämndens ordförande, konstaterar att son under mars månad ska fatta beslut om en så kallad internbudget – och ytterligare en åtgärdsplan. Här ska det framgå hur minusresultatet på 100 miljoner kronor ska lösas.
– Det är ingen överdrift att säga att det är en extremt tuff situation. Samtidigt ser vi det överallt i samhället – det är andra nämnder som har det väldigt tufft ekonomiskt. Vi är inte förskonad från det, säger Annika Krutzén.
Vad är orsakerna till det 100 miljoner stora underskottet?
– Det är att allt har blivit dyrare, inte minst HVB-placeringar men också alla våra insatser. Och sen är det givetvis situationen med en ökad gängkriminalitet som påverkar nämnden extremt mycket. Det gör att placeringarna ökar.
Att Leanlink har så stort underskott, vad är orsaken till det?
– Den största delen är att vi går back på personlig assistans. Den ersättning vi får från staten, för assistanstimmar, täcker inte de kostnader vi har för att utföra dem. Sen har vi haft en hel del personer på våra olika boenden som behövt mer stöd och personal.
Ni skriver att verksamheter kommer att tas bort, vad har ni för förslag där?
– Förvaltningen har fått i uppdrag att kolla på allt, vad man kan göra för att komma ned i budget. Verksamheter som inte är lagstadgad, som är frivillig för kommunen att ha, är det man kanske tittar på först. Samtidigt har vi en kö till boenden och daglig verksamhet som vi måste lösa och prioritera. Men det finns inget färdigt förslag än, det blir bara spekulationer, så därför vill jag inte säga vilka verksamheter det kan handla om, säger Annika Krutzén.
Finns det risk för personalneddragningar?
– Vi har det tufft att rekrytera till den här sektorn överlag. Förhoppningsvis kan man lösa det ändå. Det är verkligen utgångspunkten.
Du menar att de medarbetare vars tjänster försvinner ska behållas?
– Ja, att man kan lösa det genom att vi har vakanser på andra ställen.
Är nämnden underfinansierad från början?
– Resurser är inte oändliga. Skolan har det också tufft och inte minst sjukvården, så det blir svårt att svara på.