Vill se över vikariesystemet: "Fungerar inte optimalt"

När Erik Östman (M) frågas ut om läget i Linköpingsskolorna ger han, som han själv uttrycker det, ett udda vallöfte. "Vi lovar att hålla igen nästa mandatperiod", säger han.

Barn- och ungdomsnämndens ordförande Erik Östman (M) anser att politiken "kastar in" för mycket projekt i skolan. "Det kanske är ett udda vallöfte men vi lovar att hålla igen under nästa mandatperiod", säger han.

Barn- och ungdomsnämndens ordförande Erik Östman (M) anser att politiken "kastar in" för mycket projekt i skolan. "Det kanske är ett udda vallöfte men vi lovar att hålla igen under nästa mandatperiod", säger han.

Foto: Julia Djerf

Linköping2022-08-22 17:00

Det M-politikern, som är ordförande i barn- och ungdomsnämnden, menar med sitt besked är att skolpersonalen behöver arbetsro och en långsiktighet.

– Vi måste låta lärarna få vara lärare utan att vi kastar in politiska projekt uppifrån som riskerar att ställa till det. Det är oerhört lätt att komma med nya projekt men vi har ett kvalitetutvecklingssystem som kallas "skolutveckling i mitten" där skolorna har en väldigt viktig roll. Systemet ger resultat, bland annat i form av en stigande gymnasiebehörighet, och det måste få hålla i sig.

Erik Östman är den sjätte Linköpingspolitikern att frågas ut i ämnet skola och utbildning – och om situationen i kommunens skolor. Han håller inte med om den "negativa bild" som, enligt honom, flera tidigare gäster gett uttryck för.

– Linköpings skolor är överlag väldigt välskötta. Vi har oerhört kompetent personal, vi har duktiga chefer och vi har överlag en god resurstilldelning. Sedan har vi självfallet ett antal utmaningar, inte minst efter pandemin som har skapat en oerhörd stress. Det är tufft att få tag i vikarier och så har vi lärarnas administrationsbörda.

undefined
Bemanningsenheten behöver att ses över, vikariesituationen fungerar inte optimalt. Det säger Erik Östman (M) när han, i vår poddsatsning, frågas ut i ämnet "skola och utbildning".

Lärare som vi har varit i kontakt med lyfter också vikariesituationen. Vad ser du för åtgärder där?

– En av de bitar jag tror vi måste titta på under kommande mandatperiod är just hur vårt vikariesystem fungerar. Det finns rätt mycket tecken på att det inte är helt optimalt, säger Erik Östman och fortsätter:

– Jag tror att vi måste titta på hur matchningarna fungerar – om skolorna ska ha tillgång till egna vikariepooler eller om vi ska låta skolorna överanställa för att internt lösa vikariesituationen.

Och lärarnas arbetsbörda, hur minskas den?

– Det är ett gissel, men något som vi kan påverka lokalt är hur våra it-system fungerar. Vi måste se till att de inte bidrar till en ökad administration. Sedan är vår satsning på heltidsmentorer ett sätt att flytta bort betungande arbetsuppgifter från lärarna.

Under mandatperioden, då M suttit i styret, har kommunen rasat i Lärarförbundets ranking – från plats 18 till 151 på några år.

– Man ska komma ihåg att Lärarförbundet själva valde att lägga ned rankingen. Jag är försiktig med att använda rankingar som ett mål för hur bra det går i skolorna. Jag ser på skolan som lite mer komplicerad än så, säger Erik Östman.

undefined
"Linköpings skolor är överlag väldigt välskötta. Vi har oerhört kompetent personal, vi har duktiga chefer och vi har överlag en god resurstilldelning", säger Erik Östman.

När kommunen förlorade uppemot 50 miljoner kronor i statsbidrag för mindre barngrupper i förskolan fick M-ordföranden kritik.

– Det är oerhört lätt för oppositionen att gå in och säga "skjut till mer pengar" men det fungerar inte så. Vi måste veta att de pengar vi har är de pengar vi har och under den här perioden var det väldigt osäkert kring vilken statsbudget som skulle gälla. I det här fallet handlade om att göra det vi kunde när vi visste att vi kunde det.

Ett annat vallöfte som M har presenterat i skolområdet är en stärkt samverkan mellan skola och socialtjänst.

Vad innebär det?

– Det handlar om att skolan ska ha en enklare väg in för att bolla frågor betydligt tidigare och enklare med socialtjänsten. Att de barn som har det allra tuffast ska få hjälp tidigare. Det är viktigt för alla barn – om det finns elever som är utåtagerande eller har sociala problem drabbar det andras utbildning, säger Erik Östman.

– Vi vill också öka föräldraansvaret och arbeta mer med att få föräldrarna mer engagerade i sina barns skolgång, fortsätter han.

Mer om M:s skolpolitik

Utöver de vallöften som Erik Östman (M) lyfte under poddintervjun är det följande vallöften som Moderaterna i Linköping själva framhäver allra mest, inom ämnet skola och utbildning:

Utvidga och permanenta satsningen på heltidsmentorer.

Skapa trygga skolmiljöer fria från våld, hot och hedersförtryck.

Satsa på barns språkutveckling.

Låt fler elever få tillgång till deltagande i Ung Företagsamhet.

Stärk elevhälsoarbetet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!