Kommunen betalar för 90 tjänster till förskolorna

Förflyttning av pedagoger och avslutade anställningar i förskolorna var nödvändigt, hävdar skolpolitikern Erik Östman (M). Men nu lovar han pengar, tjänster och bättre förutsättningar för förskolorna att planera långsiktigt.

Erik Östman (M) ordförande i Barn- och ungdomsnämnden, hävdar att nämnden inte kunde hanterat finansieringsfrågan inom förskolan på annat sätt än vad som gjorts.

Erik Östman (M) ordförande i Barn- och ungdomsnämnden, hävdar att nämnden inte kunde hanterat finansieringsfrågan inom förskolan på annat sätt än vad som gjorts.

Foto: Annika Ekstedt

Linköping2021-12-08 16:00

– Det är lätt att säga ”skjut till pengar”. Men några pengar att plocka av, det har vi inte. Det har vi aldrig haft, hävdar Erik Östman (M), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Besparingarna har snabbt slagit sönder arbetsgrupper och tagit hårt på anställda, beskriver pedagoger som vi talat med. 

Nu svänger pendeln och det kommer pengar – motsvarande runt 90 heltidstjänster i kommunen.

– Men för ”våra” barn och för oss är skadan redan skedd, säger en pedagog vi har kontakt med.

undefined
Det duger inte att skylla på uteblivna statsbidrag. Kommunen måste ha en plan för en trygg förskola, menade Emma Högström, förälder, som startade förskoleupproret i Linköping. Hon fanns på plats under debatten i fullmäktige på tisdagen.

Det har varit turbulenta månader i Linköpings förskolor, där personal efter semestrarna fick besked om att de kunde bli förflyttade eller få vikariat avslutade. Den styrande alliansen och oppositionspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet har varit osams om hur kommunen ska agera på statens beslut att dra undan totalt sett 60 miljoner kronor i tidigare statsbidrag till Linköpings förskolor.

Alliansens linje: Börja spara i organisationen, sen får vi se hur mycket andra bidrag från staten som kommunen få och vad som kan delas ut till förskolorna. Oppositionens krav: Ta ur den egna kommunkassan och stoppa besparingarna.

– Det finns inga såna pengar att ta av, hävdar Erik Östman (M).

Rektorer i förskolorna skickade i september ett brev till kommunen där de larmade om risk för större barngrupper, färre anställda och sämre stöd till barn med behov av särskilt stöd. Vi har under hösten också rapporterat om pedagoger på flera förskolor som vittnat om stress och medarbetare som ledsnar och överväger att sluta.

undefined
Besparingarna i stans förskolor hade kunnat undvikas om alliansen lagt ut pengarna som behövdes, i väntan på att statens bidrag skulle komma in, anser Elias Aguirre (S).

Turbulensen kulminerade den här veckan när Socialdemokraterna på måndagen gick ut med kravet att 50 miljoner kronor tillförs barn- och ungdomsnämnden och förskolorna. Samma dag höll alliansen presskonferens och aviserade att pengar kommer. På onsdagen höll Erik Östman (M) pressträff och meddelar att förskolorna får just 50 miljoner kronor – vilket blivit möjligt nu när staten beslutat om generella bidragspengar till Linköping, som kommunen får hantera som den vill.

Varför jobbar ni så kortsiktigt, det handlar om fem månader från sommaren till nu, varför gick det inte att vänta med neddragningarna tills ni fick pengarna från staten?

– En rektor kan inte vänta och bygga sin budget på tomma löften, rektorn måste bygga budgeten på faktiska beslut om pengar, säger Erik Östman.

Då dumpar ni ju hela frågan i knät på enskilda rektorer? Alliansen har ju lovat att det ska komma pengar, men rektorerna förväntas ändå genomföra besparingar?

– Vi visste inte hur mycket pengar vi skulle få, svarar Erik Östman.

Helén Petersson, förvaltningschef för förskoleverksamheten, som också deltar på presskonferensen svarar:

– Som rektor har man ansvar att hålla budget. Hade man inte börjat spara efter sommaren, då hade man behövt ta till ännu mer drastiska åtgärder nu.

Ni kritiseras av medarbetare och opposition för att ni hanterar personal på ett oseriöst sätt, vad säger ni om det?

– Jag förstår att man kan tycka att vi inte har hanterat personalen schysst och att det drabbar individer. Men vi från förvaltningen har aldrig vetat vilken summa som ska delas ut till förskolorna, säger Helén Petersson.

Är detta vad man måste stå ut med om man är anställd i en politiskt styrd organisation, exempelvis som förskollärare eller barnskötare?

– Det här är problemet med statens riktade bidrag. Först fick vi pengar för att anställa personal, sedan drogs det bidraget in, säger Erik Östman.

Han säger sig se en trend i att staten nu övergår till generella statsbidrag som kommunerna får fördela som de själva vill. Och därför, lovar Östman, kommer Linköpings förskolor framöver att få lättare att planera långsiktigt. De statsbidrag som fortsättningsvis flyter in ska byggas in i förskoleverksamheten och helt enkelt höja förskolebudgeten permanent.

– Min ambition är att vi före sommaren ska fatta politiskt beslut om hur mycket budgetramen ska öka, och principen för hur vi ska fördela ut pengarna, säger Erik Östman.

Pengarna ska bland annat fördelas så att förskolor kan hjälpa barn med behov av särskilt stöd på ett bättre sätt, nämner Östman.

Helén Petersson uppger att ingen personal blivit uppsagd på grund av de indragna statsbidragen och kommunens besparingskrav.

Personal flyttas

Företrädare för oppositionspartier och fackliga företrädare har kritiserat att Linköpings kommun gör sig beroende av statsbidrag för att hålla uppe kvaliteten i förskolorna. Medan den styrande alliansen menar att statens bidrag är nödvändiga för att kommunen ska ha råd.

Under hösten har arbetsgivaren och fackliga parter MBL-förhandlat om så kallat bristande tjänstgöringsunderlag, alltså att personalstyrkan behöver flyttas/minskas, för att kommunen inte har råd med lika många anställda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!