Socialen utreder inte sig själv efter rymning och mord

En 16-årig pojke misstänks för att ha mördat tre personer samtidigt som han var i Linköpings kommuns vård. Correns granskning visar att socialtjänsten kände till pojkens kriminella liv innan han omhändertogs. Vi kan nu avslöja att socialnämnden inte kommer att utreda sin hantering av ärendet. "Inget tyder på att ärendet behöver granskas", enligt socialförvaltningens avdelningschef.

Pojken var i kommunens vård när han försvann från boendet där han var placerad, och sedan greps misstänkt för tre mord.

Pojken var i kommunens vård när han försvann från boendet där han var placerad, och sedan greps misstänkt för tre mord.

Foto: Jeppe Gustafsson

Linköping2023-12-29 05:00

– I så fall skulle man granska om vi har missat något, om vi har gjort något fel. Hittills har vi inte bedömt att vi ska granska något, säger Ulla Salmela Trosell, chef för socialförvaltningens avdelning för barn och unga i Linköping.

Den 11 oktober i år stack den då 16-årige pojken från ett HVB-hem. Han var placerad där av socialnämnden i Linköping som övertagit ansvar för honom genom omhändertagande enligt lagen och vård av unga (Lvu).

Den 12 och 13 oktober mördades en man och två kvinnor i två villor i Stockholm. Morden har koppling till nationella gängkriminella konflikter, enligt polisen. Natten den 13 oktober greps 16-åringen och häktades misstänkt för att ha skjutit ihjäl de tre offren.

undefined
Kort efter de två morden i Tullinge natten den 13 oktober, jagade och stoppade polisen en taxi. I den satt den då 16-årige pojken från Linköping.

Socialförvaltningen omhändertog honom i september 2021. Då var pojken 14 år och fanns med i 28 ärenden hos polisen som rörde brott som rån, misshandel, utpressning och olaga hot. ”Han rör sig i kriminella kretsar och förstår inte vilka risker han utsätter sig för” står det i Lvu-beslutet. Pojken berättade att han fick gratis droger, pengar och beskydd av en kriminell grupp.

Han omhändertogs för att skyddas och hjälpas från sitt kriminella beteende och användande av droger.

Istället blev det tvärtom. Dokumentation som Corren tagit del av visar att pojken var tillbaka i narkotikamissbruk hösten 2022 då han greps haschpåverkad av polis. Nu sitter han häktad för tre mord och tre mordförsök, som polisen anser är en del av konflikten mellan det kriminella nätverket Foxtrot och andra grupperingar.

Kort innan gripandet stod det klart att en annan tonåring, en 14-årig pojke som socialnämnden också omhändertagit, råkat mycket illa ut som brottsoffer i de gängkriminella konflikterna. Han hittades mördad i ett skogsområde i Upplands Bro. Även den pojken hade rymt, från ett familjehem där Linköpings kommun placerat honom.

I fallet med 14-åringen gjorde socialförvaltningen en intern utredning. Den kom fram till att det inte fanns några brister.

I fallet med 16-åringen ser socialförvaltningen inte anledning att utreda sig.

– Men vi har tittat på hur vi ska möta samhällsutvecklingen som vi ser idag, förvaltningsövergripande. Vad vi behöver tänka på, eventuellt göra annorlunda, för att upptäcka och förhindra att barn och unga rekryteras till kriminella gäng. Vi har sett problemet accelerera sedan våren 2023, säger avdelningschef Ulla Salmela Trosell.

Ni hade ju tänkt att en HVB-placering skulle hjälpa det här barnet. Och ni har köpt HVB-tjänsten av en utförare. Borde det inte granskas om ni gjorde rätt bedömning? Och om ni har fått vad ni betalat för? Med tanke på att barnet rymde och nu är häktad för flera mord?

– Socialtjänsten har ju inte möjlighet eller mandat att låsa in någon, isolera någon eller ta ifrån personen telefon eller liknande. Det är bekymmersamt. Det kan bara göras på SiS-hem, men även där har de vissa friheter. Vi vet ju inte vad de blir utsatta för, när de blir uppraggade av de här gängen, säger Ulla Salmela Trosell.

undefined
Pojken var i kommunens vård när han försvann från boendet där han var placerad, och sedan greps misstänkt för tre mord.

Hon säger att hon inte kan kommentera enskilda fall. På Correns fråga om HVB-hem, som är öppna institutioner, är lämpliga för unga med gängkriminella kontakter och historik av brottslighet, säger Ulla Salmela Trosell att det kan bero på ungdomens motivation.

– Det handlar om hur villig man är att bryta sitt beteende. Ibland kan SiS-hem vara första val. Men dit är det kö. När vi väljer HVB har vi upphandlat HVB-hem med olika inriktningar.

Det här barnet förekom i 28 polisärenden, och polisen gjorde flera orosanmälningar till socialen. Vad gjorde ni med informationen? Hur hann det bli 28 ärenden innan ni agerade och omhändertog pojken?

– Ibland kan det komma in många uppgifter i samma ärende på kort tid, för att det händer mycket på kort tid. Tittar man på tidsspannet i det här ärendet så kan man se att vi har agerat ganska snabbt. Grunden i socialtjänstlagen är att vi alltid ska pröva frivilliga insatser först, säger Ulla Salmela Trosell.

Av det material som Corren haft tillgång till framgår att socialförvaltningen utsåg en kontaktperson åt den nu mordmisstänkte pojken, som en frivillig insats. Men vi kan inte se när den påbörjades.
Corren har talat med flera lokala poliser för att fråga när deras anmälningar om pojken gjordes, men de har inte velat yttra sig eftersom brottsutredningen mot honom pågår.

Omhändertagande

Ett barn kan bli omhändertaget enligt Lagen om vård av unga (Lvu) antingen för att omsorgen sviktar hos de vuxna som ansvarar för barnet, eller på grund av sitt eget beteende, som kan vara kriminalitet, missbruk eller andra problem. Socialnämnden kan göra ett omhändertagande akut, om barnet bedöms vara i omedelbart behov av skydd. Eller så startar socialsekreterare en utredning där även vårdnadshavare och barn får komma till tals. Sedan lämnar socialen en ansökan till förvaltningsrätten om att få omhänderta barnet. Då drar ärendet ut på tiden, ofta flera veckor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!