Ansvarade för mördad 14-åring – men hittar ingen brist

Linköpings kommun anser inte att de brustit i sitt ansvar för den 14-årige Linköpingspojken, som hittades mördad i en skog utanför Stockholm i augusti. Det kommer socialförvaltningen fram till i en intern utredning som nu är klar. Men kommunen anmäler ändå sig själv till Ivo – för att se om tillsynsmyndigheten hittar några brister.

Nu får Inspektionen för vård och omsorg granska om socialnämnden i Linköping begått fel i hanteringen av den 14-årige pojken, som senare hittades död.

Nu får Inspektionen för vård och omsorg granska om socialnämnden i Linköping begått fel i hanteringen av den 14-årige pojken, som senare hittades död.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Linköping2023-11-28 16:44

Den 14-årige pojken omhändertogs av socialförvaltningen i Linköpings kommun våren 2021, då socialförvaltningen misstänkte att det förekommit våld i hemmet.

Pojken var sedan placerad i flera olika boenden. I juli i år försvann han från ett familjehem i Nyköping och hittades några veckor senare död i en skog i Upplands Bro norr om Stockholm. Polis och åklagare misstänker mord och en brottsutredning pågår i Stockholm, där flera personer, några med koppling till kriminella miljöer, misstänks.

Socialförvaltningen i Linköping, som ansvarade för pojken genom beslutet att omhänderta honom, har sedan dödsfallet utrett sig själv. Nu har den interna utredningen kommit fram till att inga fel begåtts.

– Vi konstaterar att vi har gjort det som åligger oss som socialtjänst, säger Ulla Salmela Trosell, chef för socialförvaltningens avdelning för barn och unga.

Socialförvaltningen kommer nu trots det att anmäla sig själv enligt Lex Sarah till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) som är tillsynsmyndighet. Socialförvaltningen vill se om Ivo hittar några punkter där socialen kan förbättra sig, är förklaringen till anmälan, enligt kommunens tillförordnade social- och omsorgsdirektör Susanna Lundstedt och avdelningschef Ulla Salmela Trosell.

Om ni tänker att ni ska förbättra dessa punkter, då var de väl brister? 

– Det finns alltid saker man kan förbättra. Men vi kan inte se att vi har brustit i vårt uppdrag när det gäller att följa upp placerade barn, säger Ulla Salmela Trosell.

Vad som ledde till att den omhändertagna pojken dog är svårt att veta, menar hon.

– Vi kan inte se att vi hade kunnat förutse det, säger hon.

En av punkterna som den interna utredningen menar ska förbättras, är de ”interna rutinerna för samverkan, informationsutbyte och ansvarsfördelning” när kommunen placerar omhändertagna barn i familjehem som stöds av konsulentföretag som kommunen har avtal med. Det handlar om hur ofta, och i vilka situationer, som rapportering ska göras till socialtjänsten om händelser kring barnet, beskriver Ulla Salmela Trosell: 

– Ibland kan det vara saker som vi behöver hantera och bedöma snabbare än i de månadsrapporter som vi får, säger hon.

Hon säger att samhällsutvecklingen kring barn och unga är ”relativt ny” och att det kräver en annan uppmärksamhet av kommunen.

Att barn och unga har kontakter och rör sig i gängkriminella miljöer, det är väl inte så nytt?

– Den utveckling vi har sett nu, hur barn och unga rekryteras, det är ju nytt. Det ser vi är en skillnad mot hur det har sett ut tidigare, säger Ulla Salmela Trosell.

En annan förbättringspunkt, enligt socialförvaltningens interna utredning, är rutiner för skolgång för barn som är LVU-placerade.

– En fungerande skolgång är den största friskfaktorn, säger Ulla Salmela Trosell.

Den 14-årige pojken försvann från familjehemmet i Nyköping samtidigt som en annan pojke försvann från ett annat boende i samma stad. Han var LVU-placerad av en annan kommun. Den pojken hittades död utanför Nynäshamn några dagar senare. Även det dödsfallet är en pågående mordutredning i Stockholm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!