Ministern på tur vid Linköpingsanläggning: "Blir glad"

"Biogasen har en viktig roll att spela när vi kickar ut Putins olja". Det sa energiministern Khashayar Farmanbar när han besökte Tekniska verkens stora biogasanläggning.

Den socialdemokratiska energi- och digitaliseringsministern Khashayar Farmanbar (S) var under onsdagen på besök i Linköping, bland annat för en rundtur på Tekniska verkens biogasanläggning.

Den socialdemokratiska energi- och digitaliseringsministern Khashayar Farmanbar (S) var under onsdagen på besök i Linköping, bland annat för en rundtur på Tekniska verkens biogasanläggning.

Foto: Dennis Petersson

Linköping2022-04-20 19:15

Med vårsolen i ögonen och entusiasm i rösten visar Anna Lövsén, affärsområdeschef med ansvar för biogas, runt på produktionsanläggningen några stenkast från E4:an i Linköping. I följet har hon bland annat Tekniska verkens ordförande Gösta Gustavsson (C) och bolagets vd Charlotta Sund – men framförallt Khashayar Farmanbar, energi- och digitaliseringsminister i Magdalena Anderssons socialdemokratiska regering. På onsdagen besökte han Linköping.

undefined
Många lokala region- och kommunpolitiker följde med energi- och digitaliseringsministern Khashayar Farmanbar på rundturen vid biogasanläggningen. "Alla energislag som gör oss mer självständiga som land ser vi som viktiga", säger han.

– Det vi ser är att vi har en mycket större efterfrågan på biogasen än vad vi kan producera, framförallt från åkerierna och de tunga transporterna. Om vi på biogasmarknaden ska kunna få till en kraftig expansion av produktionen så behöver det finnas styrmedel som är långsiktiga och som vi kan förlita oss på, säger Anna Lövsén och fortsätter:

– Sverige måste också stå upp mot EU-lagstiftningen. Det får inte vara ett stelbent regelverk där som sätter stopp för expansionen.

I förra veckan kunde vi rapportera att Tekniska Verken planerar att bygga ut biogasanläggningen rejält – från en produktion på cirka 120 GWh biogas om året till 200 GWh. En till viss del bidragande orsak är ett nytt statligt biogasstöd som kan ge bolaget upp till 30 miljoner kronor om året. När Khashayar Farmanbars rundvandring hade avslutats konstaterade han följande:

– Jag blir glad av att höra att regeringens satsningar på Klimatklivet, med stöd till klimatinvesteringar, har möjliggjort stora delar av den här anläggningen och att den fortsatt kan göra nytta för vidare utveckling.

– Biogasen har en viktig roll att spela i vår framtida energiproduktion. När vi ställer om från fossila bränslen och kickar ut Putins olja och gas så måste vi ta tillvara på många lösningar. Elektrifiering är en del, men det är också biogasen som har en hög verkningsgrad som är till nytta för fordonsbranschen, fortsätter han.

undefined
"Biogasen har en viktig roll att spela i vår framtida energiproduktion. När vi ställer om från fossila bränslen och kickar ut Putins olja och gas så måste vi ta tillvara på många lösningar", säger Khashayar Farmanbar.

Har Sverige varit naivt när det gäller "Putins olja och gas"?

– Nej det skulle jag inte säga, inte om man jämför med resten av Europa. Vårt elsystem är i princip helt fossilfritt. Endast 2,7 procent av vår totala energiproduktion kommer från naturgas.

Biogas får ibland kritik för att inte göra tillräcklig klimatnytta. Hur ser du på det?

– Just nu ser vi en enorm grön industrialisering ta fart i hela Sverige. Vi ser nya industrier, batterifabriker och grönt stål, och det kommer att kräva mycket mer förnybar energi. Då kan vi inte bara förlita oss på en enda lösning. Vi har inte råd att tacka nej till biogasen, säger Khashayar Farmanbar.

undefined
Tekniska verken vill utöka den så kallade förvätskningsprocessen vid biogasanläggningen, alltså utöka produktionen av flytande biogas som bland annat används i tyngre lastbilar. Här berättar Annika Lövsén om just det.

Under onsdagen var energiministern också på besök vid Gärstadverket – där sopbränningen är en av landets största utsläppskällor för koldioxid. Ett utsläpp som Tekniska verken beskattas alltmer för.

– Jag tror att fler verk måste se över CCS-lösningar, alltså att man binder och lagrar utsläppen, och det är egentligen det som den här skatten syftar till att driva fram, säger Khashayar Farmanbar.

– Men sedan är det viktigt att förbättra villkoren för den här typen av verk. De producerar bland annat värme som gör att många hushåll inte måste använda el för sin uppvärmning, fortsätter han.

undefined
"Jag tar med mig den framtidstro och framtidsanda som jag har mött här i Östergötland i dag", sa Khashayar Farmanbar innan han lämnade Tekniska verkens biogasanläggning.

Vad tar du med dig från Linköpingsbesöket? Vad kan du lova?

– Att vi behöver jobba hårdare och tydligare mot EU när det gäller villkoren för biogasen. Jag ska försöka få till något bra sammanhang där jag involverar folk från Tekniska verken och biogasanläggningen i påverkansarbetet mot EU.

Mer om biogas

Biogas består av metan, CH4, (40-80%) och koldioxid samt små mängder vatten och andra föreningar. Biogas framställs genom rötning av organiskt material som matavfall, slam från reningsverk eller annan biomassa. Det kan också framställas genom förgasning av exempelvis skogsbiomassa. För att höja energiinnehållet och kunna användas som fordonsgas eller matas in på ett gasnät renas biogasen från koldioxid och består då av ca 97 procent metan.

Källa: www.energigas.se

Karta: Tekniska verkens biogasanläggning
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!