Migranterna ska stoppas att bo olagligt – på en gång

Linköpings kommun ska, med polisens hjälp, agera skyndsamt om EU-migranter börjar bygga olovliga bosättningar på kommunens mark.

Kristina Edlund (S), ordförande kommunstyrelsen, Niklas Borg (M), vice ordförande kommunstyrelsen, Stefan Erikson (M), ordförande samhällsbyggnadsnämnden, Kenth Almroth, polisinspektör, Sanna Waller, polisassistent tar nu nya tag när det gäller olovliga bosättningar.

Kristina Edlund (S), ordförande kommunstyrelsen, Niklas Borg (M), vice ordförande kommunstyrelsen, Stefan Erikson (M), ordförande samhällsbyggnadsnämnden, Kenth Almroth, polisinspektör, Sanna Waller, polisassistent tar nu nya tag när det gäller olovliga bosättningar.

Foto: Zenaida Hadzimahovic

Linköping2023-05-15 17:00

"Vi inför nolltolerans mot illegalt boende."

Det säger Kristina Edlund (S), kommunstyrelsens ordförande, på ett pressmöte i segelbåtshamnen.

Det är inte en slump att pressmötet äger rum här för det är i områden vid Roxen och Stångån som olovliga bosättningar brukar byggas.

undefined
Niklas Borg (M), vice ordförande kommunstyrelsen, Stefan Erikson (M), ordförande samhällsbyggnadsnämnden, Kenth Almroth, polisinspektör, Sanna Waller, polisassistent, Kristina Edlund (S), ordförande kommunstyrelsen.

Linköpings kommun har länge haft nolltolerans mot olovliga bosättningar, men dessa har ändå byggts av EU-migranter och flyttats fram och tillbaka efter att kommunen har rivit dem.

Men nu vill Linköpings styrande (M+S) att nolltoleransen även ska fungera i praktiken. För att så ska ske måste polisen få tydliga instruktioner.

– Vi från polisen har länge efterlyst tydliga direktiv kring vad vi ska göra. Vi har pratat mycket med EU-migranter, informerat dem om att de inte kan bo illegalt och att de måste flytta. Allt tog jättelång tid och de flyttade ändå inte. Även om många av de personer som bor i dessa bosättningar inte är kriminella dras de kriminella till dem, säger Kent Almroth, polisinspektör med lång erfarenhet av arbete med migranterna.

undefined
Kenth Almroth, polisinspektör och Sanna Waller, polisassistent är nöjda efter att polisen har fått tydliga direktiv -- polisen ska skyndsamt agera mot olovliga bosättningar.

Enligt Kenth Almroth gömmer sig de kriminella ofta bland personer i de olovliga bosättningarna, eller så gömmer de stöldgods innan de åker vidare. Utnyttjande av migranter är vanligt förekommande, bland annat människosmuggling och prostitution, enligt polisen.

Vad är skillnaden i kommunens nolltolerans jämfört med tidigare?

– Nu ska vi agera så fort vi får tips från allmänheten eller polisen. Polisen har fått tydliga direktiv att agera samma dag, säger Niklas Borg (M), kommunstyrelsens vice ordförande.

Finns det någon olovlig bosättning nu?

– Inte just nu, men det finns flera personer som har tältat omkring några nätter och som har alla sina grejer på en cykel. De lär sig vad de ska göra och de förflyttar allt. Men det blir ohållbart i längden, tror jag, säger Kenth Almroth.

Antalet EU-migranter som bor i olovliga bosättningar varierar, ibland är de fem och ibland 75. Men det är nu under våren som de börjar återvända till Linköping efter att ha tillbringat vintern i sina hemländer. Oftast handlar det om romer från Rumänien och Bulgarien, enligt kommunen. Men problemen med just romernas utsatta situation kan inte lösas här, det måste man jobba med på nationell och EU-nivå, hävdar Borg och Edlund.

 – Norrköping som har haft tydliga direktiv har inte alls samma problem som vi. I fortsättningen ska det inte bli möjligt att bara förflytta sig några hundra meter, säger Edlund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!