Centerpartiet har, enligt dem själva, haft en "öppen process" ända sedan Annie Lööf meddelade att hon avgår som partiledare. Först fick medlemmarna chansen att nominera kandidater – sedan gjorde valberedningen ett urval. Kvar stod Linköpingspolitikern Muharrem Demirok samt riksdagsledamöterna Elisabeth Thand Ringqvist och Daniel Bäckström – som gav sig ut på en turné.
Vad gjorde ni för granskning av kandidaterna i urvalsskedet?
– Vi genomförde ett antal intervjuer i samband med det urvalet där vi bland annat pratade med kandidaterna om deras politiska inriktning. Vi ställde också frågan om de bedömde att det fanns något i deras bakgrund som kunde påverka kandidaturen och partiet, säger valberedningens ordförande Jan Andersson.
Under tisdagen valde Muharrem Demirok själv att, i en intervju med Corren, tillkännage två misshandelsdomar från 90-talet.
– Vi fick reda på det här väldigt sent – och det var på Muharrems initiativ. Han kontaktade valberedningen och sa att han hade något att berätta, något som vi skulle vara medvetna om, innan processen rullade vidare.
Vad säger du om misshandelsdomarna?
– Självklart hade vi velat veta om det här tidigare. Sedan är det bra att han kommer med det nu och inte senare, säger Jan Andersson.
– De flesta av oss människor har ju faktiskt en ryggsäck på något sätt. Jag tror att både centerpartister och folk i allmänhet inte tycker att de här misshandelsdomarna är något bra, men att man också värderar människor utifrån var de befinner sig i nuläget.
Påverkar Muharrems domar ert kommande beslut?
– Vi befinner oss i "inlyssningsfasen" just nu, gentemot centerrörelsen, så det är för tidigt att säga. Jag skulle, i det här läget, inte säga om det är kört för någon av kandidaterna.
Så sent som i början på december gick Centerkvinnorna ut och meddelade att de ser Muharrem Demirok som den bäst lämpade av kandidaterna att ta över som partiledare. Nyheten om de två misshandelsdomarna har mottagits med besvikelse.
– Vi hade önskat att få de här uppgifterna tidigare. Det är aldrig kul att få uppgifter i efterhand och det har vi framfört till Muharrem, säger förbundsordförande Malin Bergman.
Däremot har de båda misshandelsdomarna inte fått Centerkvinnorna att ångra sitt val.
– Vi i förbundsstyrelsen har fortsatt förtroende för honom. Vårt resonemang är att det måste gå att sona sina brott och gå vidare med livet, säger Malin Bergman.
I det pressmeddelande som ni skickade ut om att ni vill se Muharrem Demirok som partiledare står det uttryckligen ”män som slår ska inte komma undan". Vad tänker du kring det?
– Vi har resonerat om det och kommit fram till att livet är långt och det är många som gör misstag. I hans fall blev vägen framåt just politiken och samhället. Han har också berättat bakgrunden till händelserna.
Under det inlägg som Muharrem Demirok själv publicerade på sin Facebook under tisdagen, där han berättar misshandelsfallen, har kommentarsfältet i det närmast uteslutande fyllts av stöd och uppmuntrande ord. Kommentarerna på Correns artikel är dock inte lika tydligt positiva. Där anser flera personer att det är av taktiska skäl som den forna Linköpingspolitikern nu går ut och berättar om händelserna, och att det är anmärkningsvärt att det inte bara handlar om en, utan två domar.
Muharrem Demirok har hållit sig borta från tidningar och sociala medier sedan bekännandet. Det säger han själv när vi kontaktar honom under onsdagseftermiddagen.
– Jag tänkte att jag behöver få lite sinnesro i allt det här, men det har kommit en hel del sms som har varit stöttande, säger han.
– Men det är klart att det har varit en känslostorm.
Flera av de vi har pratat med är besvikna över att du inte gick ut med det här tidigare.
– Det har jag förståelse för – att det borde ha kommit upp tidigare, kanske rent utav under tiden i Linköping. Men det här är det sista valvet, det finns inget mer.
Och det ska alla lita på?
– Jag får hoppas att alla tror mig när jag blottar mig på det här sättet och när jag vet vad insatserna är.
Hade inte turnén varit ett bra tillfälle för partiets medlemmar att kunna ställa frågor om domarna?
– Det hade det säkert kunnat vara, men det är något som medlemmarna får ta ställning till, säger Muharrem Demirok.