Socialdemokraterna och Moderaterna har tagit fram sin första gemensamma budget i Linköping. Samtidigt har samtliga oppositionspartier i kommunen, sju till antalet, konstruerat egna förslag. Under tisdagen debatterades dessa i flera timmar.
En dryg timma innan tisdagens kommunfullmäktige damp det ned ett öppet brev i samtliga ledamöters mejlkorgar. Inför budgetbeslutet ville Linköpingsföräldern Jenny Petersson få ledamöternas uppmärksamhet. Hon inledde mejlet med följande utdrag från Berzeliusskolans hemsida: ”Vi har tydliga regler, handlingsplaner och en väl utbyggd elevvård vars syfte är att skapa en trygg miljö för elever och vuxna. Självklart finns ett välutrustat och nyrenoverat skolbibliotek. Sist men inte minst finns en välutbildad, engagerad och erfaren personal som ser till att du kommer att trivas".
– Efter att ha haft barn på skolan i två klasser i årskurs sju under snart ett halvår så kan jag tyvärr konstatera att beskrivningen är mer av en vision och inte en beskrivning av den verklighet som råder. Som förälder har jag bra mycket högre förväntningar på den miljö som mina barn vistas i under stora delar av dagen, skriver Jenny Petersson och fortsätter:
– Skolmiljön är allt annat än trygg och såväl under lektioner som på raster är ljudnivån och stökigheten under all kritik. Eleverna beter sig respektlöst mot lärare som till synes har förlorat kontrollen över klassrummet. Det verkar inte finnas regler och har man handlingsplaner för att komma till bukt med problem så ger de ingen synlig effekt.
Hon fortsätter brevet med att konstatera att hon, som förälder, förväntar sig att lärarna ska ha möjlighet att stötta de elever som har särskilda behov. Hon anser att denna möjlighet inte finns.
– Min upplevelse av skolan så här långt är att de förväntningar jag har på lärarna är omöjliga med de resurser som finns idag. De flesta lärare som vi har mött under åren är engagerade, men problemet är att de inte får förutsättningarna, skriver Jenny Petersson.
I brevet frågar hon därför kommunfullmäktiges ledamöter hur skolpengarna i budgeten egentligen ska räcka till och hur de tänker agera för att skapa en trygg miljö på Berzeliusskolans grundskola.
– Jag vill betona att jag inte är ute efter att kritisera skolan utan det handlar om att de måste få rätt förutsättningar. Jag tänker att det är politikernas ansvar, säger Jenny Petersson när vi kontaktar henne.
I en skrivelse till budgeten konstaterar även Lärarförbundet och Lärarnas riksförbund att det krävs mer pengar till skolan för att till exempel skapa en hållbar bemanning och möjliggöra en utökning av elevhälsan.
När vi söker ansvariga politiker för kommentarer får vi nöja oss med sms-svar, på grund av tisdagens budgetdebatt. Så här skriver den tillträdande ordföranden i barn- och ungdomsnämnden, Elias Aguirre (S):
– Jag tar väldigt illa vid mig av det som den här föräldern berättar om sitt barns skolmiljö. Alla ska kunna känna sig trygg i skolan, och det här är vår viktigaste fråga i skolan de närmaste åren. Skolan ska ha befogenheterna att agera och resurserna på plats.
Har du något svar på Jennys frågor?
– När vi tar över ledningen av kommunen vid årsskiftet kommer vi vidta åtgärder med målet att alla skolor ska arbeta med trygghetsfrågorna. En del av det är att rikta om resurser som i dag läggs på förvaltningskostnader så att de istället satsas där de hör hemma, i skolorna, skriver han.
Moderaternas Niklas Borg (M) kommenterar mejlet så här:
– Rent generellt är det självklart för oss att vi ska ha trygga och säkra skolor och under den gångna mandatperioden har vi satsat på att bygga upp en intern säkerhetsorganisation på samtliga förvaltningar för att stötta trygghets- och säkerhetsarbetet i verksamheterna. Barn- och ungdomsnämnden har nästan fyra miljarder i budget för 2023 och alla förutsättningar för att se till att Linköpings alla skolor kan skapa en trygg och säker miljö. De trygghetsproblem som uppstår på enskilda skolor är givetvis allvarliga.
För bildningsnämndens nuvarande ordförande Åsa Wennergren (L) är informationen ny.
– Det är ingenting som jag har hört tidigare. Tvärtom en stor nöjdhet bland eleverna, skriver hon i ett sms till oss.
När denna text skrivs har den nya budgeten ännu inte klubbats – utan tisdagens budgetdebatt pågår fortfarande.