"Tuffa tider väntar" och "den ekonomiska situationen kommer att vara svår". Det var ordalag som användes när S och M i Linköping, med gruppledarna Niklas Borg (M) och Kristina Edlund (S), under torsdagen presenterade sin budget för 2023. Utmaningarna med en lågkonjunktur, högre räntor, inflation och en lägre befolkningstillväxt kommer att vara många – men trots det innehåller budgeten varken besparingar eller en höjd kommunalskatt.
– Det klart tuffaste läget under de senaste 20 åren men Linköping har i grunden en väldigt stark ekonomi och vi bedömer att den ekonomiska situationen är hanterbar, säger Niklas Borg (M).
– Vi kommer att jobba stenhårt för att vi inte ska behöva göra besparingar under 2023 eller under mandatperioden. Men man kan inget lova med tanke på att situationen i samhället är så osäker, fyller Kristina Edlund i.
Kommunen planerar att omsätta cirka 12 miljarder kronor under 2023 och nämndernas gemensamma budgetram ligger på cirka 10,5 miljarder kronor. I budgeten fördelar S+M-styret 400 miljoner kronor för att kompensera förvaltningarna för den försämrade ekonomin samt ökade kostnader. Dessutom läggs 75 miljoner kronor undan i en reservbuffert för att kunna användas om ekonomuin blir ännu sämre.
Detta går att jämföra med summan på 70 miljoner kronor som Linköpings nya styre lägger på rena satsningar.
– Det är svårt att förutse utvecklingen. Vår budget bygger alltid på SKR:s (Sveriges kommuner och regioners) prognoser, men vi befarar att det kan bli ännu sämre. Därför har vi den här reserven, och för att verksamheterna inte ska behöva drabbas, säger Niklas Borg.
Utöver allt detta kommer kommunens pensionskostnader att tillfälligt öka under 2023. Detta beror, enligt det S+M-styret, dels på nya pensionsavtal som har trätt i kraft men också att pensionerna ökar i takt med inflationen. För att möta den här kostnaden, utan att det ska drabba verksamheterna, planerar S och M att för första gången någonsin använda pengar ur den så kallade resultatutjämningsreserven. Här har kommunen lagt undan medel som ska kunna användas i extraordinära situationer.
– Skulle vi låta verksamheterna ta den kostnaden skulle det bli en dold besparing och det vill vi inte, säger Niklas Borg (M).
Utan både besparingar och en höjd skatt, var kommer pengarna ifrån?
– Utökningen av budgetramarna är ganska blygsamma. Det vi presenterar är 70 miljoner kronor i nya satsningar, och utöver det pengar som vi tillför för att kunna möta de ökade kostnaderna, säger Niklas Borg och fortsätter:
– När lönekostnaderna ökar så ökar också våra skatteintäkter. Det är en del av finansieringen. En annan del är att det i budgetunderlaget från kommundirektören, som vi har utgått ifrån, har funnits en pengapott för politiska satsningar som vi har utnyttjat. Vi har också utökat de bosociala medlen som vi plockar ut ur Stångåstaden med 35 miljoner kronor.
Är det något som får stryka på foten för att ni ska slippa besparingar?
– Budgetramarna klubbas i december och sen är det upp till varje nämnds ordförande att jobba med internbudget. Det är där de stora prioriteringarna kommer att ske. I dag är det för tidigt att säga vad som eventuellt hamnar längst ned på listan, men det kommer säkert att krävas tuffa prioriteringar, säger Kristina Edlund.
Hade ni egentligen velat satsa mer?
– Under de senaste åren har vi haft en god utveckling på den kommunala ekonomin och när det gäller tillkommande satsningar har det funnits mer resurser att fördela tidigare. Nu skapar vi istället förutsättningar för att vi inte ska behöva lägga ut besparingar, och samtidigt vill vi värna vår goda välfärd. Då blir det inte lika mycket nytt, säger Niklas Borg.
Så Linköpingsborna ska inte förvänta sig några flashiga satsningar?
– Det kommer inte att vara färre konserter eller andra kulturaktiviteter och vi kommer till exempel fortsätta att arrangera stadsfesten. Däremot lägger vi inte in nya pengar – men vi gör inte heller några besparingar. Det ska vara ett fortsatt gott utbud även på den fronten, säger Niklas Borg innan Kristina Edlund fortsätter:
– Däremot tycker jag att Linköpingsborna ska kunna förvänta sig att kvalitén ökar inom äldreomsorgen och förskolan. Vi har 12 miljarder kronor i budgeten som ska arbeta så kommunen ska fortsätta att utvecklas.