M kritiska till ett ökat vinstuttag: "Oansvarigt"

Flera partier vill finansiera sina föreslagna satsningar med ett ökat uttag från Tekniska Verkens vinst – eller kommunens egna kapitaltillgångar. "Det är helt fel väg att gå", säger kommunstyrelsens ordförande i Linköping Niklas Borg (M).

Moderaterna, med kommunstyrelsens ordförande Niklas Borg och arbetsmarknadsnämndens ordförande Fredrik Lundén, är kritiska till flera partiers förslag om ett ökat vinstuttag från Tekniska verken och försäljning av kapitaltillgångar.

Moderaterna, med kommunstyrelsens ordförande Niklas Borg och arbetsmarknadsnämndens ordförande Fredrik Lundén, är kritiska till flera partiers förslag om ett ökat vinstuttag från Tekniska verken och försäljning av kapitaltillgångar.

Foto: Dennis Petersson

Linköping2022-08-30 05:00

Hanteringen av kommunens ekonomi är, för den oinsatte, en komplicerad fråga och i valtider hamnar den ofta i skymundan. Däremot har den stor betydelse för sättet de olika partierna finansierar de vallöften som basuneras ut. Moderaterna, med toppnamnen Niklas Borg och Fredrik Lundén, är starkt kritiska till flera av Linköpingspartiernas ekonomiska politik och valde att under måndagen, på en pressträff vid Link Business Center, sätta ned foten.

– Moderaterna vill absolut inte att vi ska sälja av kommunens tillgångar för att använda dem i den löpande driften och vi vill inte heller öka utdelningen från de kommunala bolagen, och då framförallt Tekniska verken. Det tycker vi vore extremt oansvarigt för vår långsiktiga ekonomi, säger Niklas Borg och fortsätter:

– Ur vårt perspektiv, i det fall vi ska minska våra tillgångar, handlar det snarare om att sälja av tillgångar för att lösa skulder i Stadshus AB. Det pågår just nu en översyn av kommunens finansiella tillgångar kontra våra skulder i bolagskoncernen. Det upplägg vi har haft sedan 2008 fungerar inte riktigt längre, bland annat på grund av omvärldsläget, och därför behövs en förändring.

undefined
När Stadshus AB köpte de kommunala bolagen av kommunen gjordes det av skattetekniska skäl. Bolaget skuldsattes då med 5,5 miljarder kronor. I dag, med ett oroligt omvärldsläge, fungerar inte upplägget längre. "Om vi ska sälja av våra kapitaltillgångar bör de användas till att betala av skulden", säger Moderaternas Niklas Borg.

När det gäller kommunens kapitaltillgångar är Moderaternas argument att ett ökat uttag, i syfte att öka kommunens årliga budget, skulle utarma tillgångarna på sikt. Kommunens fondplaceringar uppgår i dag till cirka åtta miljarder kronor medan skulderna i Stadshus AB består av 5,5 miljarder kronor.

– I debatten har jag sett att vissa partier vill realisera kommunens tillgångar och använda dem i den löpande driften. Om vi säljer av kommunens tillgångar och använder dem i driften är de borta direkt. Man sätter sprätt på kommunens tillgångar, säger Niklas Borg och fortsätter:

– Om vi till exempel satsar 100 miljoner kronor på att öka lärartätheten i skolan kostar det 100 miljoner kronor för kommunen varje år därefter. I så fall måste man sälja av 100 miljoner kronor av kommunens tillgångar varje år – och till sist kommer de ju ta slut. Vi tror att det är en modell som är helt fel väg att gå.

undefined
Moderaternas Niklas Borg och Fredrik Lundén tror att ett ökat vinstuttag från Tekniska verken och försäljning av kapitaltillgångar skulle leda till en skattehöjning på sikt. De vill istället verka för en skattesänkning nästa mandatperiod.

Angående ett ökat vinstuttag från Tekniska verken använder Moderaterna samma typ av argument. Partiet vill visserligen öka utdelningen framöver men i mindre omfattning än flera andra partier. I dag plockar kommunen ut 187 miljoner kronor.

Det förvånar mig att till exempel Socialdemokraterna har den retoriken. Tekniska verken är ett lönsamt bolag och det vore inga problem att vid enstaka tillfällen ta en högre utdelning från bolaget, det har vi gjort förr, men att kraftigt utöka utdelningen för att använda i kommunens drift skulle snabbt kunna utarma bolaget, säger han och fortsätter:

– Tekniska verken behöver göra miljardinvesteringar varje år då Linköping är en kommun som växer. Dessutom är det många som delar vår uppfattning om att det är Tekniska verken som ska vara dragloket för vårt klimat- och miljöarbete i kommunen.

Niklas Borg tror att ett ökat vinst- och kapitaluttag i längden skulle leda till en skattehöjning i Linköping. M vill istället verka för att sänka skatten nästa mandatperiod.

Varför sänka en redan låg skatt och inte öka till exempel skolbudgeten?

– Om vi tittar på vilka pengar Linköping lägger på välfärden så är det inte lite pengar i jämfört med andra kommuner. Sedan handlar det om kommunens attraktivitet där en låg skatt gör det mer attraktivt att bo och verka här. För oss är det också ideologiskt – vi tycker att man ska ha så stort rådrum över sitt eget liv som möjligt, säger Niklas Borg.

undefined
Kristina Edlund (S), oppositionsråd, vill också se ett ökat vinstuttag från Tekniska verken. "Jag är inte oroad, och jag tycker inte heller att jag får de signalerna när jag pratar med Tekniska verkens ledning", säger hon.

Oppositionsrådet och socialdemokraten Kristina Edlund håller inte med Moderaterna i frågan om kommunens ekonomi. Hennes parti har, i sin budget för 2022, föreslagit att utdelningen från Tekniska verken ska öka till cirka 300 miljoner kronor.

– Kommunen har en väldigt stabil ekonomi och har så haft under många år – vi har bra ekonomiska förutsättningar. Vi kommer såklart inte att sätta Linköping i ett läge där vi har en ekonomi som inte går ihop, säger hon och fortsätter:

– Nu kommer kommunen att gå in i en lågkonjunktur och för oss är det viktigt att vi vågar fortsätta att investera för att hålla igång exempelvis byggbranschen. Då har vi möjlighet att kunna öka utdelningen från våra kommunala bolag.

Du ser ingen risk med det alltså?

– Nej, och jag tycker inte heller att jag får de signalerna när jag pratar med Tekniska verkens ledning. Bolaget är en viktig aktör i klimatarbetet men jag är inte oroad över det, säger Kristina Edlund.

Och när det gäller ett ökat kapitaluttag?

– När valrörelsen är över behöver vi sätta oss ned för att se hur vi får en så stabil ekonomi som möjligt framöver. Vi tänker inte stänga dörren för någon lösning i dagsläget.

undefined
Linköpingslistans Michael Cocozza är av en helt annan uppfattning i frågan om kommunens ekonomi. "Om Vattenfall klarar av att dela ut 40-50 procent av vinsten till staten och samtidigt klara av omfattande investeringar, då kan Tekniska Verken göra detsamma", skriver han i ett mejl till oss.

Den tidigare L-politikern, och Linköpingslistans förstanamn, Michael Cocozza är också av en annan uppfattning än Moderaterna. Så här kommenterar han Moderaternas kritik om Linköpingslistan skulle ha en alltför expansiv ekonomisk politik.

– Vi är inte mer expansiva än Alliansen. Vi gör bara andra prioriteringar. Vi vill satsa på förskolan, skolan, äldreomsorgen, kultur och idrott. Det pratar alliansen också mycket om, men de har inga budgetmedel som backar upp orden, skriver LL-politikern i ett mejl till oss.

Det nybildade partiet vill utöka kommunens budget med cirka 430 miljoner kronor per år. Detta finansieras bland annat av en ökad utdelning från Tekniska verken samt en försäljning av kommunens fondkapital.

– De kommunala bolagen gör en samlad vinst om cirka en miljard per år. Med vårt förslag ökar utdelningen till cirka 400 miljoner per år. Det blir 600 miljoner kvar som de kan investera och med avkastningskrav på 5-6 procent innebär det att substansen kommer fortsätta att öka. Om Vattenfall klarar av att dela ut 40-50 procent av vinsten till staten och samtidigt klara av omfattande investeringar, då kan Tekniska Verken göra detsamma, skriver Michael Cocozza i ett mejl och fortsätter:

– Kommunens tillgångar uppgår till cirka 47 miljarder kronor i ägande av kommunala bolag, fondkapital (i form av aktier och obligationer) samt mark och fastigheter. Vi säger att man av dessa 47 miljarder kan sälja av 0,6 miljarder av fondkapital under 4 år, alltså 150 miljoner kronor per år. Vi har bra ekonomi och kan unna våra barn, ungdomar och äldre en bättre kvalité i kommunens verksamheter.

Mer om kommunens ekonomi

När Stadshus AB köpte de kommunala bolagen av kommunen gjordes det av skattetekniska skäl. Bolaget skuldsattes med 5,5 miljoner kronor och kommunen fick fondtillgångar. Just nu diskuterar de åtta partierna i kommunfullmäktige uppläggets framtid. Med en orolig omvärld, ökade räntekostnader och en förändrad lagstiftning behöver upplägget förändras. Ett alternativ som förvaltningen har presenterat för politiken är att en del av kommunens fondtillgångar används för att betala av skulden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!