S oroas över läget i förskolan: "Taffligt hanterat"

Socialdemokraternas Elias Aguirre menar att förskolan, i flera år, fått stå tillbaka vid ekonomiska prioriteringar. "Det är tufft med bemanningen – det är allvarligt", säger han.

Elias Aguirre (S), vice ordförande i barn- och ungdomsnämnden, oroas över situationen i Linköpings förskolor. "Jag träffar varje månad och vecka personal som är på väg att eller har sagt upp sig", säger han.

Elias Aguirre (S), vice ordförande i barn- och ungdomsnämnden, oroas över situationen i Linköpings förskolor. "Jag träffar varje månad och vecka personal som är på väg att eller har sagt upp sig", säger han.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2022-08-19 17:00

Som barn- och ungdomsnämndens vice ordförande har Elias Aguirre (S), under den gångna mandatperioden, varit en av de mest högljudda Linköpingspolitikerna i debatterna om för- och grundskolan. När han gästar vår poddsatsning inför höstens kommunval uttrycker han en stor oro för situationen inom förskoleverksamheten. Förskolekrisen, som briserade när kommunen förlorade uppemot 50 miljoner kronor i statsbidrag, ledde under förra året till förändringar i organisationen. Det orsakade, enligt Elias Aguirre, skada.

– När de här pengarna drogs tillbaka och satsades på andra kommuner var det självklart för mig och mitt parti att kommunen behövde gå in och täcka upp för tappet. Jag tycker att det var taffligt hanterat av det borgerliga styret i Linköping – att man väntade så pass länge och lät stora delar av förskolan i Linköping genomföra besparingar innan man kompenserade tappet, säger S-politikern. 

– Jag träffar varje månad och vecka personal som är på väg att eller har sagt upp sig från förskolan. Bara under våren lämnade över 50 förskolelärare och barnskötare yrket i Linköpings kommun, fortsätter han.

undefined
Ökade resurser för mindre undervisningsgrupper samt en utbyggnad av resursskolorna. Det lovar Elias Aguirre och Socialdemokraterna i Linköping inför höstens val.

Den styrande alliansen har en annan bild av det som hände och menar att det aldrig fanns några pengar att snabbt "plocka av". Centerns Lars Vikinge sa, när han gästade vår poddsatsning, att ansvar togs för skattebetalarnas pengar.

– Pengarna fanns och för ett år sedan var vi på väg mot en väldigt säker prognos för stora överskott, säger Elias Aguirre.

Men vad vill ni göra för att förbättra situationen?

– Jag ser en höjd grundbemanning som det allra viktigaste. Det innebär egentligen att man avsätter mer resurser för mer personal per barngrupp – att vi får ner storleken på barngrupperna som i dag är ganska stora.

Var hittar ni pengarna för en sån satsning?

– Bara den här mandatperioden har kommunen gått plus med flera miljarder. Konkret handlar det om Tekniska verken och vi vill att en del av överskotten ska investeras i välfärden. I våra senaste budgetar har vi föreslagit mellan 50 och 70 miljoner mer till skolan per år.

Socialdemokraterna är Linköpings största parti och har, i omgångar, varit med och styrt kommunen.

undefined
"Det viktigaste vi kan göra för att förbättra lärarnas situation är att ta över den demokratiska kontrollen av skolan och få bort vinstdrivande friskolor", säger Elias Aguirre (S) när han gästar vår poddsatsning inför höstens val.

Hur ser du på ert eget ansvar för situationen i Linköping?

– Man kan inte vara politiker i Sverige i dag utan att se att ens eget parti har en del i hur utvecklingen ser ut i skolan. Men om jag tittar i ett längre perspektiv är det en sak som sticker ut och det handlar om att vi har tappat den demokratiska kontrollen av skolan.

Elias Aguirre vill stoppa friskolornas vinstuttag.

– Det måste göras i omgångar så att aktörer, med professionell verksamhet, hinner att ställa om och visa att alla vinster återinvesteras i skolverksamheten, säger han.

Lokalt i Linköping lovar S bland annat att möjliggöra för mindre undervisningsgrupper för elever med särskilda behov. Partiet vill också bygga ut resursskolorna från 50 till cirka 100 platser.

– Det är en skolform för elever som verkligen har svårt att klara den vanliga skolgången. Det är bra både för eleverna och deras föräldrar men jag tror också att det är bra för skolan som helhet – att kommunens övriga klasser kan bli avlastade när de här eleverna får det stöd de behöver.

– Båda våra förslag innebär en möjlighet för oss att skapa mindre klasser även i de vanliga skolorna, fortsätter Elias Aguirre.

Mer om S skolpolitik

Socialdemokraterna går till val med ett löfte om att förbjuda vinstuttaget i Sveriges och Linköpings skolor. "Vi vill få vetorätten i kommunen för att faktiskt kunna säga nej till etableringar. Det skolsystem som vi har nu kostar kommuner miljontals kronor. Vi bygger upp en skolverksamhet, men när en friskola etablerar sig står vi med tomma platser som kostar nästan lika mycket som om vi har elever på plats", sa S förstanamn Kristina Edlund i en tidigare intervju.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!