Han har en brokig jobbbakgrund och har provat lite av varje. Som utbildad ingenjör på Ericsson kände han en bit efter millennieskiftet att han ville byta bana, göra mer nytta för mänskligheten. Omgivningen föreslog lärare och så fick det bli.
Hans ämnen är matte, fysik och specialpedagogik i årskurs 4–9. Efter några år på Folkungaskolan och ett stickspår på YA fria gymnasium kom han till Skäggetorpsskolan.
– Jag gillar högstadieåldern och slogs av hur väl fungerande skolan var. Jag brukar jämföra lärarjobbet där med att jobba på en akutmottagning. När det finns stora, reella problem så skiter man i bjäfset. Om man ska bedriva skola i ett område som Skäggetorp, så måste man göra det till världens bästa skola (med världens bästa ledning och personal), annars går skolan åt pepparn. Vardagen var fylld av behov som behövde uppfyllas, konfliktlösning, uppfostran, omhändertagande. En krävande miljö där de lärare som pallar, och stannar, blir fantastiskt bra, enligt Bengt.
– Här hade föräldrarna ofta stor respekt för lärarna även om jag, ibland och på grund av bristande information, fick förklara att svensk lag står över exempelvis religiös tro och att det visst är tillåtet att som förälder säga åt sin tonåring, vilka en del fått för sig är förbjudet i Sverige.
LÄS OCKSÅ: "Jag blev utfryst när jag ställde krav"
Arbetet var givande, men parallellt blev Bengts lust att pyssla med något vetenskapligt undernärd.
– När jag blev headhuntad av Saab var det förvånansvärt lätt att tacka ja. Över en natt steg min lön med 50 procent. Lärarlönerna måste definitivt upp. Förstelärarsystemet är omdiskuterat, men vettigt. Om en del petas upp följer kollektivet på sikt förhoppningsvis efter.
Några fler insatser du vill se?
– Ge lärarna mer tid, belastningen har ökat enormt. Låt exempelvis lärarassistenter från lärarutbildningen gå in och hjälpa till med vissa saker. Satsa på riktigt goda skolledare och skala bort de dummaste arbetsuppgifterna. Det är inte lärarens uppgift att kontakta leverantören av skolmat och säga att maten är undermålig.
LÄS OCKSÅ: "Lärarjobbet blev ett annat yrke"
Hur ser du på Pisa-undersökningen?
– Det är matten som är kärnpunkten. För den som läst matte finns en hel rad andra yrken och karriärvägar att välja framför lärarjobbet. Skolan måste suga tag i de duktiga mattepedagogerna. Jag är dessutom väldigt trött på att det, även i lärarkollektivet, koketteras med att "matte är så svårt, jag är så dålig på det". Det är oftast en villfarelse, men curlingsamhället har lett till att allt ska vara lätt och lekfullt.
Vad har du för medicin?
– Om jag bara får välja en sak så blir det att återta viljan att träna, få lärare och elever att inse att vissa saker måste vi drillas i. Zlatan tränar fortfarande på bredsidespassningar. Precis så är det med matten. Man måste nöta.