Ny restaurang med asiatisk vinkel på hörnet

På Trädgårdstorget i Linköping öppnar restaurangen Ae Nami i augusti. Ramen och "bowls" kommer att stå på menyn.

"Jag har övat i tre månader", säger restaurangägaren Nami Gankhuu. Att laga mat är hon van vid, men just ramen är något nytt som hon behövt träna på.

"Jag har övat i tre månader", säger restaurangägaren Nami Gankhuu. Att laga mat är hon van vid, men just ramen är något nytt som hon behövt träna på.

Foto: Jan Novotny

Linköping2022-07-20 17:00

Förra året öppnade 25-åriga Nami Gankhuu och hennes familj en koreansk restaurang på Nordengatan i Linköping. Nu är det dags att expandera. På hörnet av Trädgårdstorget där Nygatan korsar S:t Larsgatan ska det bli ramen och "bowls" från och med augusti.

– Ramen är japanskt och poké bowl är från Hawaii. Men vi ska ha lite bowls från Korea också, som bibimbap, berättar ägaren Nami Gankhuu.

Hon upplever en brist på ramenställen i Linköping. Därav satsningen på denna japanska nudelsoppa. Bowls, med koreansk stil, har de gjort tidigare och det ska de fortsätta med. Hittills har de skött allt tillsammans i familjen, men nu kommer ett par personer till att anställas.

undefined
"Jag har övat i tre månader", säger restaurangägaren Nami Gankhuu. Att laga mat är hon van vid, men just ramen är något nytt som hon behövt träna på.

Att lokalen var ledig såg de i vintras och anmälde intresse. Fastighetsägaren Vasaparken gillade deras koncept och de skrev avtal. Nami Gankhuu kommer själv att stå i köket. Hon lagar redan nu mat i restaurangen på Nordengatan, men ramen är oprövad mark. Förberedelserna har varit gedigna.

– Jag har övat i tre månader, pappa har lärt mig, berättar hon. Hennes pappa har tidigare jobbat på en japansk restaurang och kan hantverket.

undefined
Nami Gankhuu och hennes pappa Gankhuu Dashdondog är på plats för att ta emot en leverans av vitvaror. Om några veckor ska de öppna. På menyn kommer det att finnas bowls, alltså olika rätter som serveras i skålar, och ramen, en sorts japansk nudelsoppa som görs i olika varianter.

Att matpriserna stiger är den tvåfaldiga restaurangägaren medveten om. Hon säger att det är något färre gäster hos dem nu, men att det är svårt att avgöra om det beror på semester eller inflationen.

Själv har Nami Gankhuu haft en veckas semester i sommar. Hon är i den nya lokalen för att ta emot en leverans av vitvaror. Efter det väntar dagens arbetspass.

– Vem ska jobba annars?

Karta: Trädgårdstorget
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!