Efter upploppen i Skäggetorp: Två unga män har häktats

Under söndagens upplopp i Skäggetorp ska, enligt polisen, över 200 personer ha gått till angrepp mot polisen. Nu har två misstänkta som greps i samband med kravallerna häktats för grovt sabotage mot blåljusverksamhet.

Chefsåklagare Eva Nemec Nordh ser mycket allvarligt på den brottslighet som de häktade männen står anklagade för.

Chefsåklagare Eva Nemec Nordh ser mycket allvarligt på den brottslighet som de häktade männen står anklagade för.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2022-04-20 11:26

Skärtorsdagens våldsamma scener i Skäggetorp följdes av nya oroligheter på påskdagen. Polisen tycks dock ha varit bättre förberedd under söndagen och kunde därför frihetsberöva betydligt fler misstänkta våldsverkare. 

Totalt anhölls 17 personer som misstänkta för bland annat våldsamt upplopp och sabotage mot blåljusverksamhet. 

– Det finns misstankar om att flera av de anhållna har kastat sten på poliser och då är det fråga om grovt sabotage mot blåljusverksamhet. Det finns en häktningspresumtion när minimistraffet ligger på fängelse i två år, sade chefsåklagare Eva Nemec Nordh, på tisdagen. 

På onsdagen begärde chefsåklagaren tre män, 20, 21 och 23 år gamla, häktade som på sannolika skäl misstänkta för grovt sabotage mot blåljusverksamhet. 

Åklagarmyndigheten skrev i ett pressmeddelande: "Dessa har varit aktiva genom att kasta sten mot polis och en av dem har även avlossat fyrverkerier mot polisen." De tre männen är samtliga hemmahörande i Linköping. 

Senare under onsdagen valde dock åklagaren att dra tillbaka häktningsframställan mot 23-åringen då det inte ansågs helt klarlagt att han kastat sten mot poliser. Han är dock fortfarande misstänkt. 

Linköpings tingsrätt gick under eftermiddagen med på att häkta 20-åringen och 21-åringen. 

– Nu är det förundersökningssekretess som råder, men kort handlar det om att de har varit delaktiga i stenkastning. Det har även skjutits fyrverkerier mot poliser. Det har varit fara för polisers liv och hälsa. En del av de poliser som var på plats har upplevt ren och skär dödsångest, sade chefsåklagare Eva Nemec Nordh efter häktningsförhandlingarna och fortsatte:

– Utan att värdera Paludans åsikter är det så att man har rätt att uttrycka även idiotiska åsikter. Det här hör inte hemma i en demokrati. 

Hur ser du på den typ av brottslighet som har begåtts i Skäggetorp?

– Jag ser jätteallvarligt på det. Polisen har mötts av ett oerhört hat och våld. Men det är inte bara ett angrepp mot polisen, det är ett angrepp mot hela rättsstaten. 

De bägge häktade männen är kända av polisen sedan tidigare – dock inte för någon allvarligare våldsbrottslighet. 20-åringen har dömts för bland annat snatteri och 21-åringen har dömts för våldsamt motstånd. 

Både 20-åringen och 21-åringen nekar till brott, men åklagaren anser att bevisläget är gott. Hon säger även att fler misstänkta våldsverkare som deltog i kravallerna kommer att ställas inför rätta. 

– Vi vet att det var ungefär 200 personer som deltog i de här händelserna. Vår målsättning är att alla som vi kan identifiera och som har agerat våldsamt ska lagföras. Det här är allvarliga brott.

Vad består bevisningen av?

– Vi är i precis i början av utredningen, men det handlar naturligtvis om filmer. Det fortsätter att strömma in filmer från allmänheten. Det finns övervakningskameror i Skäggetorp och polisen hade drönare uppe. Vi har beslagtagit telefoner som ska tömmas. Vi gör en kartläggning av sociala medier och det ska hållas förhör med personer som har varit inblandade. 

Hur lång tid kan det ta innan alla är lagförda?

– Jag vågar inte spekulera i när den sista personen är lagförd. Det kommer säkert att ta flera månader innan vi är färdiga. 

Åtal mot 20-åringen och 21-åringen ska vara väckt senast den 4 maj. 

Blåljussabotage

Brottsrubriceringen sabotage mot blåljusverksamhet kan användas vid brott där personer medvetet försöker förhindra eller försvåra för yrkesgrupper inom till exempel polis, räddningstjänst, sjukvård och brandkår att utföra sina arbetsuppgifter vid utryckning på akuta händelser.

Källa: Åklagarmyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!