Åklagaren: Tecken på att attackerna var synkroniserade

Enligt chefsåklagare Eva Nemec Nordh kan söndagens våldsamma upplopp i Skäggetorp och Navestad ha varit synkroniserade. På tisdagseftermiddagen satt åtta unga män fortfarande anhållna för inblandning i kravallerna i Skäggetorp och flera kommer att begäras häktade.

Eva Nemec Nordh är chefsåklagare i Linköping. Hon säger att det finns tecken på att attackerna mot polisen i Skäggetorp och Norrköping var synkroniserade.

Eva Nemec Nordh är chefsåklagare i Linköping. Hon säger att det finns tecken på att attackerna mot polisen i Skäggetorp och Norrköping var synkroniserade.

Foto: Läsarbild/Arkivbild

Linköping2022-04-19 10:55

På söndagseftermiddagen utbröt nya kravaller i Skäggetorp efter att högerextremisten Rasmus Paludan påstått att han skulle återvända till Linköping för att bränna koranen. 

Trots att partiledaren för Stram kurs – som denna gång saknade tillstånd att demonstrera – inte dök upp gick uppskattningsvis 250 personer till angrepp mot polisen. Sten och andra föremål kastades mot poliser och polisfordon. 

– Brutala attacker och våld av en kaliber som vi inte sett tidigare har riktats mot poliser på plats, sade Jan Hofvenstam, biträdande kommenderingschef i polisregion Öst, i en kommentar.

Nästan samtidigt utbröt kravaller i Norrköpingsstadsdelen Navestad, som ledde till att åtta personer anhölls. Eva Nemec Nordh, chefsåklagare på Åklagarkammaren i Linköping, säger att det finns tecken på att söndagens angrepp mot polisen i Linköping och Norrköping var samordnade. 

– Det började brinna i Linköping och Norrköping med ungefär tio minuters mellanrum och förloppet i bägge städerna var likartat. Vi kan därför anta att det här var synkroniserat. Vi har även sett att aktiviteterna på sociala medier ökade väldigt mycket när upploppen bröt ut. 

Finns det något som tyder på att kriminella gäng var inblandade? 

– Ungefär en tredjedel av de 17 personer som blev anhållna i Linköping är sedan tidigare väl kända av polisen. Det handlar om personer som rör sig i gängmiljön i Skäggetorp. Men sedan har vi en tredjedel av de anhållna som inte alls är kända av polisen. Bland dem finns personer som inte ens fyllt 18 år.  

På tisdagseftermiddagen satt fortfarande åtta unga män – de flesta i 20-årsåldern – anhållna som misstänkta för att ha deltagit i det våldsamma upploppet i Skäggetorp. Fyra tonåringar som ännu inte fyllt 18 år har försatts på fri fot – men är fortfarande misstänkta. Åklagaren har även beslutat att häva anhållandet av en misstänkt gärningsman som vårdas på sjukhus efter att ha skadats i samband med oroligheterna. 

– Det rör sig om en person som har blivit gipsad efter att ha blivit skadad i samband med upploppet, säger chefsåklagaren. 

Eva Nemec Nordh var på tisdagen upprörd över det som inträffat. 

– En gräns som inte får passeras har passerats. Vi ska lagföra varenda kotte som deltog i de här upploppen. Vi har sett brott mot rättsstaten, mot demokratin. Det som har skett ligger bortom det anständiga. Det här var ett rent och skärt angrep på polisen. 

Chefsåklagaren säger att det inte är förbjudet att bränna koranen i Sverige. 

– Det är tillåtet att ge uttryck för vilka idiotiska åsikter som helst i Sverige. Vi måste värna om yttrandefriheten, annars blir det som i Ryssland, där människor döms till fängelse för att de ger uttryck för sina åsikter. 

Brottsmisstankarna som är aktuella mot de åtta anhållna i Linköping är våldsamt upplopp och sabotage mot blåljusverksamhet. Men ytterligare brottsmisstankar kan tillkomma – som grovt sabotage mot blåljusverksamhet, grov skadegörelse samt grovt våld mot tjänsteman.

– Under tisdagen ska alla anhållna förhöras tillsammans med sina försvarare. Det pågår ett intensivt utredningsarbete där vi kartlägger vad var och en av de misstänkta har gjort. Det har kommit in många filmer från allmänheten och jag uppmanar alla som har filmmaterial att skicka in det via polisens hemsida, säger Eva Nemec Nordh.  

Senast klockan 12.00 på onsdagen måste chefsåklagaren ta ställning till om hon ska begära en eller flera av de misstänkta personerna häktade. Hon säger att det mesta pekar på att hon kommer att begära flera personer häktade. 

– Det finns misstankar om att flera av de anhållna har kastat sten på poliser och då är det fråga om grovt sabotage mot blåljusverksamhet. De finns en häktningspresumtion när minimistraffet ligger på fängelse i två år. 

Straffet för grovt sabotage mot blåljusverksamhet är fängelse i mellan två och 18 år. I särskilt allvarliga fall kan lagens strängaste straff, fängelse på livstid, utdömas.

Personer som misstänks ha kastat sten mot polisfordon kommer inte att begäras häktade.

– Men jag vill betona att alla som suttit anhållna fortfarande är misstänkta för brott.  

Samtliga anhållna nekar till brott.

– De medger att de varit på platsen, men säger att de utsatts för polisiärt övervåld, säger chefsåklagaren. 

Medvetet försvåra

Brottsrubriceringen sabotage mot blåljusverksamhet kan användas vid brott där personer medvetet försöker förhindra eller försvåra för yrkesgrupper inom till exempel polis, räddningstjänst, sjukvård och brandkår att utföra sina arbetsuppgifter vid utryckning på akuta händelser.

Källa: Åklagarmyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!