I Linköping är det, sedan årsskiftet, Socialdemokraterna och Moderaterna som styr kommunen. För alla övriga partier som är en del av kommunfullmäktige, bland annat Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet, finns det möjlighet att lägga så kallade motioner för att påverka kommunens utveckling. Motioner är oftast förslag på åtgärder eller satsningar som partiet vill genomföra.
Vid kommunfullmäktiges senaste sammanträde anmäldes nio nya förslag. Dessa ska nu utredas av förvaltningen innan ledamöterna i kommunfullmäktige till sist ska ta ställning till förslaget. Det är dock sällsynt att en motion får grönt ljus.
Kristdemokraterna, med gruppledare Liselotte Fager, vill bland annat att kommunen ska erbjuda en utbildning till alla föräldrar med barn i grundskolan. Utbildningen ska ge föräldrar kunskap och verktyg för att förhindra att deras barn drabbas av grooming eller sexuella övergrepp på sociala medier.
Partiet vill också inrätta en fritidsbank för utlåning av sport- och fritidsutrustning.
– Människor, speciellt barn och ungdomar, behöver stimuleras att röra på sig mera. Samtidigt är det dyrt att prova på olika fritidsaktiviteter. Vi föreslår därför att kommunen inrättar en fritidsbank, skriver Liselotte Fager.
Miljöpartiet i sin tur vill ställa högre krav på det kommunala bolaget Linköping City Airport.
– Vi yrkar att kommunfullmäktige ger kommundirektören i uppdrag att tillse att en affärsplan för Linköping City Airport, som leder till minst ett nollresultat senast 2024 utan några drifts- eller andra bidrag från kommunen, tas fram och beslutas i Linköping City Airports styrelse. Linköping City Airport skall ersätta nuvarande driftsbidrag med intäkter från sina kunder, skriver Predrag Pucar (MP).
En språkförskola – det vill Liberalerna inrätta.
– Vi föreslår att kommunen aktivt söker upp alla nyanlända barn över tre år samt de barn vars föräldrar har invandrat till Sverige för att ge dessa möjlighet att delta i förskoleverksamhet 20 timmar per vecka. Språkförskolan sker i ordinarie förskoleverksamhet men varje vecka ska det finnas särskild svenskundervisning på plats, skriver gruppledaren Åsa Wennergren.
Även Linköpingslistan föreslog två förändringar. Dels vill partiet att kommunen utreder om befintliga skolbibliotek i kommunens ytterområden även kan användas som folkbibliotek – där folkbibliotek i dag saknas. Partiet vill också att allmänheten ska ha möjlighet att närvara och ställa frågor vid de kommunala bolagens stämmor. Bolagen som skulle beröras är Stångåstaden, Tekniska Verken, Lejonfastigheter, Sankt Kors, Visit Linköping & Co samt Mjärdevi Science Park.
– Linköpingslistan ser behov av att ge Linköpingsborna möjligheten att lära känna de kommunala företagen. Linköpingsborna är indirekt ägare av bolagen och bör behandlas som sådana, skriver Michael Cocozza (LL).
Till sist vill Vänsterpartiet bland annat att kommunen inför avgiftsfri frukost på alla grundskolor i Linköping.
– Många barn och unga äter inte frukost hemma. Det kan bero på att tiden inte räcker till, föräldrar som går till jobbet tidigt och inte ordnar med frukost till barnen eller på dåliga matvanor. Det finns emellertid också barn som möts av ett tomt kylskåp på morgonen. Föräldrarna har helt enkelt inte råd att köpa mat, skriver gruppledaren Sofia Frithioff.