Linköpingsskolans succé – eleverna dominerar i kemi

Love Sundin, Markus Farnebäck och Yangyi Qi ska tävla i kemi på internationell nivå. De är tre av fyra från hela Sverige. Alla tre går på Berzeliusskolan i Linköping.

Från vänster: Love Sundin, Jesper Svartz, Yangyi Qi och Markus Farnebäck.

Från vänster: Love Sundin, Jesper Svartz, Yangyi Qi och Markus Farnebäck.

Foto: Hadeel Ibrahim

Linköping2022-05-07 20:00

– Det har aldrig hänt förut att en skola står för 75 procent av landslaget i kemi, säger Jesper Svartz, kemilärare på Berzeliusskolan.

När man kommer in i Berzeliusskolans lokaler ser man en tv-skärm med bildspel. Den visar bilder som utmärker elevernas framgångar. Det står "Berzan är bäst i Sverige".

undefined
De tre elevernas namn spelas upp gång, på gång, på gång, i lite olika sammanhang.

I samma rum som eleverna hade sin distansintervju för att komma in i tävlingarna sitter Yangyi Qi och Love Sundin, som går sitt tredje och sista år på det naturvetenskapliga programmet samt Markus Farnebäck som går sitt första år inom samma program. Deras kemilärare, Jesper Svartz, sitter i andra ändan av bordet och tittar stolt på sina duktiga elever.

undefined
Från vänster: Love Sundin, Jesper Svartz, Yangyi Qi och Markus Farnebäck.

Yangyi och Markus kemiintresse väcktes av Kemiolympiadens prov. Love tycker att hans intresse för andra ämnen bidrog till han ville lära sig mer kemi.

– Jag har intresse för matematik, biologi, fysik och kemi, men i biologin så behöver man förstå kemin också, säger Love.

Kemiolympiaden är en världsomfattande kunskapstävling i kemi för gymnasieelever. I regel deltar 70 länder där Sverige ingår. Vanligtvis består tävlingen av två femtimmarslånga delar, en teoretisk och en laborativ. Den laborativa delen är inställd i år. Eventet pågår i tio dagar varav två provdagar. Resten av tiden samverkar man med andra blivande kemister från hela världen.

undefined
Det är inte första gången som Yangyi går vidare till final. Det gjorde han förra året också, men finalen genomfördes på distans på grund av pandemin.

Förutom att bli uttagna till keminlandslaget blev Yangyi och Love uttagna till Sveriges unga forskningslandslag. Det tack vare deras gymnasiearbete. Ett arbete som deras lärare beskriver som "väldigt avancerat för att vara ett gymnasiearbete".

– Deras gymnasiearbete skulle kunna vara ett examensarbete på kandidatnivå, säger Jesper.

Gymnasiearbetets namn är "Syntes av en analog till kurkumin och test av antioxidativ effekt" handlar om läkemedelskemi. Yangyi och Love har framställt en variant av ett ämne som heter kurkumin. Ämnet finns i gurkmeja och har föreslagits vara antiinflammatorisk och ha andra medicinska effekter. Ämnet har inte utvunnits ur en växt utan har gjorts syntetiskt på ett labb.

– Det kanske kan bli ett läkemedel, säger de.

Är ni de första som kom på idén?

– Den här molekylen som är lik kurkumin är inte så väldokumenterad. Det finns ett koreanskt forskningslag som har framställt ämnet, men antioxidanteffekten är inte så känd, säger Yangyi.

Både kemiläraren och gymnasieeleverna betonar vikten av samarbetet med Linköpings universitet. De kontaktade LiU:s professor Per Hammarström som vägledde dem.

– Just syntesdelen skulle inte vara möjlig utan forskningsingenjören Xiongyu Wu som var på plats och visade oss allt.

undefined
"Vi vill rikta ett stort tack till Linköpings universitet som hjälpte oss med att framställa syntesen", säger eleverna.

En affisch på elevernas gymnasiearbete skickades in till Utställningen Unga Forskare. Två arbeten från Berzeliusskolan gick vidare till final; den ena är Yangyi och Loves arbete inom kemiläkemedel och den andra är odling i vatten av Simon Lilieblad och Kevin Bruseby.

undefined
Tävlingen i Kina kommer att ske på distans, men eleverna kommer att åka till Island för att delta i den nordiska deltävlingen.

Markus Farnebäck är något yngre än de andra två eleverna. Han är inte med i Sveriges unga forskningslandslag, men han har lyckats ta sig till Kemiolympiadens final som ska hållas i Kina och Island.

– Att komma med bland de bästa fyra i kemi i Sverige när man inte ens har läst färdigt den första kemikursen på gymnasiet är otroligt, säger kemiläraren.

Är det en tillfällighet eller finns det något särskilt bakom framgången?

– Vi har bara teknik och natur. Då kommer det elever som tycker att det är roligt med kemi, fysik och matematik. Sedan är Berzan känd för att elever får vara som de vill. Det kan känneteckna det naturvetenskapliga, att man labbar och provar sig fram.

– På vissa skolor blir det mycket teori och lite laboration, men vi försöker att hålla fanan högt och det gillar eleverna.

Kommer ni att vinna?

– Det tror inte jag, säger Love.

– De som hamnar längst upp är deltagare från Kina, Ryssland och USA. De har träningsläger i flera månader, även om den officiella olympiadsnämnden inte rekommenderar det, säger Yangyi.

Eleverna uppskattar att de har tid för annat än att förbereda för tävlingarna. Yangi spelar fiol, Love gillar programmering, medan Markus håller på med musik och bordtennis.

– Vill man vara lycklig i hela sitt liv så tror jag inte att man ska bo i träningsläger, säger läraren.

För Yangyi och Love är framtidsplanerna tydliga. De ska till Lund och läsa kemi respektive molekylärbiologi efter studenten. Markus däremot är intresserad av lite olika saker.

– Det är en stund kvar, säger han.

Kemiolympiadens process

Kemiolympiaden består av två provomgångar, en finalomgång, en nordisk- och en internationell tävling.

Provomgång 1 genomfördes i november 2021.

Provomgång 2 genomfördes i februari 2022.

Finalomgången genomfördes i början av april 2022.

Den nordiska kemiolympiaden äger rum på Island, men datumet är ej bestämt än.

Den 54:e Internationella kemiolympiaden, som skulle hållas i Kina, hålls på distans mellan 10-20 juli.

Zürich, Schweiz, blir värd för nästa års internationella kemiolympiad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!