Babettes fick baka betydligt fler bullar efter priset

I oktober i år korades Babettes till det fiket i Sverige som bakar allra bäst bullar under SM i mathantverk. Efter det har man fått baka betydligt fler av det kanelfyllda bakverket än tidigare.

  –Vår känsla var att nyheten om bullpriset kom under en tid av väldigt deppiga nyheter. Vi kände väl att alla önskar lite glada nyheter ibland och att en sån liten nyhet kan glädja folk i en deppig tid. Det är kul att märka att folk gläds med oss, säger Lydia Halldorf.

–Vår känsla var att nyheten om bullpriset kom under en tid av väldigt deppiga nyheter. Vi kände väl att alla önskar lite glada nyheter ibland och att en sån liten nyhet kan glädja folk i en deppig tid. Det är kul att märka att folk gläds med oss, säger Lydia Halldorf.

Foto: Privat

Linköping2023-12-25 05:00

Efter att ha överlagt en stund svarar Babettes delägare och delgrundare Lydia Halldorf på frågan om hur många fler av sina prisbelönta bullar de får baka per dag sedan oktober.

– Det är svårt att säga eftersom det varierar, men vi får baka dubbelt så många vissa dagar.

I oktober skrev vi på Corren om att det Linköpingsbaserade bageriet vunnit SM i mathantverk.

– Det har varit väldigt överväldigande att så många har glatt sig åt det här priset med oss. Många kommer ju in och säger "det visste vi väl" och visar att de känner sig delaktiga i att vi vunnit. Man känner att man bidrar till lokalstoltheten.

– Vi har ju funnits i tolv år, men det har varit förvånansvärt många som kommit in till oss för första gången nu och köpt hem eller till kontoret, säger Halldorf

undefined
Babettes personal: William Högsberg, Hildegunn Froyshov, Julia Magnusson , Erik Franzén och Askin Koçer.

Sedan hon var och mottog priset har Lydia Halldorf märkt en tydlig ökning i försäljningen.

– Vår bageriförsäljning har absolut ökat och vi har behövt producera väldigt mycket mer bullar, det märktes på en gång och har varit så sedan dess.

– Vi är ett väldigt litet hantverksbageri så att öka volymerna för oss är inte lika lätt som för ett större industribageri. Eftersom varje bulle är handsnurrad är det en annan typ av produktion.

Hon redogör också för deras syn på framtiden.

– Vi har hållit på att utöka med arbetskraft och tider vi jobbar men har inga planer på att utöka verksamheten med någon till anställd eller så. Vi vill växa inom huset så att säga och inte bara växa för sakens skull.

Trots att de hållit på ett tag så påstår hon sig inte ha tröttnat på att baka bullar än.

– Jag tycker aldrig att man blir trött på en bulle. Den doftar och smakar gott varje morgon även om man hållit på väldigt länge.

– Det är kul med våran kultur där det alltid händer någonting i och med att säsongen ändras. Nu gör vi saffransbullar och när det är slut börjar semlorna, det är ganska naturligt att det förändras. Man tröttnar inte.

undefined
Christina Eveborn och Lydia Halldorf är två av Babettes grundare och ägare.

Det är inte bara bullarna som blivit populärare.

– Brödet säljer mycket mer också. Det är väldigt kul i en tid där det är svårt för många småföretagare. Det är roligt att folk väljer att handla lokalbakat och bra hantverksbröd även om man har mindre pengar på fickan nu för tiden.

Det planeras inte för några nya satsningar på SM-guld.

– Vi får väl se om vi hinner med att vara med. Annars tänker vi att vi kan fortsätta leva på 2023 års pris ett tag till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!