Genombrottet: Kan få fram mer information ur dna

Forskare i Linköping har haft en ledande roll i utvecklingen av en ny metod som gör det möjligt att få fram mer information ur dna. Nu tas metoden, som kan leda till att fler allvarliga brott klaras upp, i drift inom den rättsgenetiska verksamheten på Rättsmedicinalverket.

Andreas Tillmar vid Rättsmedicinalverket i Linköping fick utveckla nya metoder för att få fram en dna-profil som kunde avslöja dubbelmördarens identitet

Andreas Tillmar vid Rättsmedicinalverket i Linköping fick utveckla nya metoder för att få fram en dna-profil som kunde avslöja dubbelmördarens identitet

Foto: Edis Portori

Linköping2024-04-19 10:00

Den nya metoden, som kallas för Force, gör det möjligt att analysera en större andel av dna-molekylen i syfte att få fram mer information. Metoden kan användas för att få fram information från en mindre mängd eller skadat dna. Genom att metoden ökar antalet dna-markörer från dagens cirka 100 till 5 500 öppnas nya möjligheter.

– Force medför för det första nya möjligheter att få fram användbar dna-information från tidigare oanvändbart dna. Det i sig öppnar tidigare stängda dörrar. Därutöver blir det också möjligt att med en och samma metod få svar på flera olika frågeställningar som tidigare krävt flera olika metoder, säger Cajsa Älgenäs, chef vid Rättsmedicinalverkets rättsgenetiska laboratorieenhet i Linköping, i ett pressmeddelande.

Ett möjligt användningsområde är utökade släktskapsutredningar, ända upp till sysslings nivå. Andreas Tillmar är rättsgenetiker vid Rättsmedicinalverket och docent i forensisk genetik vid Linköpings universitet. Han spelade en avgörande roll när dubbelmordet på Åsgatan i Linköping kunde lösas och säger i en kommentar: 

– Vi har sedan vi presenterade metoden vetenskapligt för några år sedan kunnat visa på teoretiska användningsområden och där metoden kan öppna tidigare stängda dörrar. Nu när vi implementerar metoden i vår rättsgenetiska verksamhet kommer vi att kunna göra en betydande andel av det vi hittills pratat om i teoretiska termer.

Ett annat användningsområde är att metoden gör det möjligt att analysera hårfärg, ögonfärg och så kallat biogeografiskt ursprung. Metoden kan även vara användbar om det i framtiden öppnas upp legala möjlighet att använda släktforskningsdatabaser för att hitta kandidater i identifieringsärenden. Det var med den metoden som polisen i ett pilotfall kunde identifiera dubbelmördaren i Linköping. 

– Användning av släktforskningsmetoder kan bidra till att vaska fram en möjlig kandidat. Med hjälp av Force kan vi sedan verifiera det släktforskningsmetoderna fått fram. Metoden kommer av den anledningen också vara kvalitetssäkrad för att hålla i domstol, säger Andreas Tillmar i en kommentar. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!