Det säger Timo Järvinen, ordförande i Sveriges Lärare i Linköping respektive Therese Waller, ordförande i Kommunal som organiserar många anställda inom förskolor.
Barn- och ungdomsnämnden måste minska kostnaderna inom grundskolan och förskolan med 1,25 procent för att få ihop sin budget. Och lokalbesparingar efter nedläggningen av fyra skolor och elva förskolor räcker inte till. Därför måste det sparas även på kärnverksamheten. Fackliga representanter reserverade sig emot nämndens beslut om reviderad budget för 2023.
Och nu kommer larm från allt fler skolor och förskolor om att personalnedskärningarna inför hösten är på gång.
– Vi har inte en fullständig bild över hela skolsituationen och om hur många tjänster det handlar om eftersom det förs lokala förhandlingar ute på skolorna. Många av de drabbade är visstidsanställda vars anställning inte kommer att förlängas, men besparingar drabbar även personal med fastanställning, säger Timo Järvinen.
En av de grundskolor som man har koll på är Folkungaskolan där det ska sparas in nio tjänster – varav några har visstidsanställning och några fastanställning. Men detta har ingenting, enligt Christer Helmersson, enhetschef på Folkungaskolan, med omorganisationen av högstadiets profilklasser att göra.
Enligt Elias Aguirre (S), barn- och ungdomsnämndens ordförande, väntar ett tufft år för skolorna och förskolorna, men han hyser stora förhoppningar om att det ska finnas plats för all personal inom Linköpings kommun.
Timo Järvinen har inte fått några signaler om att lärare ska sägas upp utan det handlar om stödpersonal på skolan.
– Jag tror att trots besparingarna ska alla lärare ha en tjänst, men de kan bli omplacerade. På skolorna har vi redan haft överbelastade lärare som är slitna efter flera tuffa år med pandemin. Och nu när en hel del av stödfunktionerna på skolorna kommer att försvinna blir lärarkåren ännu mer belastad. Vem ska göra deras jobb? Det hela går ju ut på att färre personer gör fler uppgifter.
Personal på de skolor som läggs ner i höst, Nya Kungsbergsskolans högstadium, Atlasskolan och Fredriksbergsskolan, behöver också ett nytt jobb och placeringen av dem har påbörjats.
– Det har varit chockartat i början, efter beslutet om nedläggningarna, men när man inser att det inte går att göra något åt saken så måste man gilla läget. Skolorna ska läggas ner och det gäller att hitta rätt placeringar för våra medlemmar. Vi försöker få politiker att inse att skolan behöver mer resurser, inte mindre. Men det går inte hem.
Robert Bredberg, utbildningsdirektör, säger att det jobbas för fullt med att hitta nya placeringar för personal på de skolor som ska stängas.
– Beslutet om skolnedläggningar är överklagat men under tiden jobbar vi med att hitta nya lösningar för personalen. Som vi vet nu kommer Linköpings kommun att erbjuda en tjänst till varje personal. Men sedan har vi personal som har tidsbegränsat uppdrag och vars avtal löper ut. Det ska provas om tjänsten kan förlängas. Så görs varje år, säger han.
Vad händer med personal på de andra skolorna som sparar in tjänster?
– Jag vet inte situationen på varje enskild skola men på ett övergripande plan finns det tjänster inom Linköpings kommun för all personal som har behörighet till sina tjänster eller som har en fast anställning. Vårt problem är inte att vi har för mycket behörig personal utan att vi saknar personal med rätt kompetens.
Vad händer med visstidsanställd personal utan behörighet till sina tjänster?
– Det ska provas om, som alltid.
Therese Waller på Kommunal har inte en övergripande bild över personalneddragningar på förskolorna, men de inledande förhandlingarna bådar inte gott.
– Vi har haft ett 20-tal förhandlingar om bristande tjänstgöringsunderlag på olika förskolor, vilket betyder att 20 personer har blivit övertaliga. Man ska försöka hitta en annan placering för dem. Om det inte går ska de placeras i en bemanningspool och de ska jobba som vikarier på de förskolor där det behövs. För många av våra medlemmar är det här en katastrof – man bygger upp sitt liv kring jobbet och plötsligt ska man jobba överallt, säger Therese Waller.
Det här är dock bara början, enligt henne.
– Vi är i inledningsfasen och som det ser ut kommer ett hundratal medlemmar att drabbas och omplaceras. Man kan ju undra hur det kan vara möjligt, det är just barnskötare och elevassistenter som förskolor behöver mer av. Men de kommer att blir färre. I slutändan kommer de här nedskärningarna att drabba barnen hårdast. Och det är jättetråkigt.
Elias Aguirre har full förståelse för fackens oro men han hävdar att det är för tidigt att säga hur många anställda som kommer att drabbas.
Menar du att hundratals anställda INTE kommer att drabbas?
– Min bild är att det ska hittas plats för alla, men personalen kommer naturligtvis att påverkas eller drabbas. Man måste vara beredd på att flytta på sig.
Var ligger besparingen i om ni bara flyttar runt personal och behåller alla eller nästan alla?
– Nämnden hade överskott förra året eftersom vi hade många vakanser, man kunde inte hitta personal med rätt kompetens till vakanta tjänster. Därför tror vi att det kan finnas plats för alla och att vakanserna ska bli besatta.