– Vi var där första veckan i november, och då lade vi grunden till hela skolan. Efter vi åkte därifrån tog det runt sex veckor innan den var färdigbyggd. Därefter tog det ytterligare ett tag innan den blev överlämnad och eleverna började gå i skolan, säger Emil Wasteson.
Men resan mot den nybyggda skolan i Malawi började redan i januari 2018. Då skulle Emil Wasteson sälja lägenheten i Linköping som han hade bott i under studietiden. Han bestämde sig för att den eventuella vinsten skulle gå till att finansiera en ny skolbyggnad i Malawi.
Läs mer:"Andra behöver pengarna bättre"
I november 2018 var det dags för honom och 14 personer i hans närhet att åka ner och påbörja bygget. Tillsammans med organisationen Buildon lade de grunden till skolan.
Läs mer: Sålde lägenheten – skänkte vinsten
Nu är projektet färdigt, och Emil Wasteson berättar om hur det var på plats i Malawi.
– Det hade varit så mycket förberedelser att jag inte visste vad jag skulle ha för förväntningar. Jag ville bara att projektet skulle bli lyckat och gå i hamn. Men från första till sista sekund var det en helt fantastisk upplevelse. När vi rullade in i byn, Katope, med en stor buss kom det från ingenstans 300-400 skolbarn som omringade bussen. De dansade och sjöng och gav oss världens bästa mottagande. Alla fick ett malawiskt namn på deras inhemska språk, berättar han.
Det fanns en skola när de kom dit, men klassrummen var väldigt slitna och de hade inga tak. Under torrperioderna hade barnen haft många lektioner utomhus under träd, vilket inte är möjligt under de fem till sex månaderna av regnsäsong. Så de byggde upp två helt nya klassrum med bänkar. Innan hade barnen suttit mycket på golvet.
I Malawi bodde Emil Wasteson och de andra hemma hos byns familjer. Kulturutbytet med byborna och de gemensamma aktiviteterna utanför bygget är det han tyckte var mest värdefullt med resan.
– Det roligaste var att leka med barnen, vilket var ett bra sätt att kommunicera på eftersom vi pratade olika språk. De vuxna var väldigt nyfikna på vår kultur och frågade mycket om hur vi lever här. De var fascinerade av alltifrån att vi får vatten ur en kran till hur det fungerar med äktenskap. Samtidigt fascinerades vi av att de trots hårda levnadsförhållanden dansade, sjöng och spred glädje från morgon till kväll. Skulle jag ha behållit pengarna hade mitt liv inte varit det minsta annorlunda. Däremot gör de stor skillnad för Katope. Barnen kan skaffa en utbildning och hela byn kan känna ett större framtidshopp. Att kunna bidra med det är den starkaste upplevelsen jag haft i mitt liv, säger han.
Resan satte även avtryck på Emil Wasteson som påverkade hans liv här hemma.
– Veckan i Malawi gav upphov till väldigt mycket tankar om vad som är värt att göra i livet. Två veckor efter jag kom hem sade jag upp mig från mitt jobb i Oslo. Jag flyttade till Stockholm och driver nu två startups med två olika kompisar. Ett som tar hand om matsvinn och ett som utvecklar växtbaserade alternativ till fisk och skaldjur. Upplevelsen i Malawi pushade mig att ta det steget, vilket jag är enormt tacksam för, säger Emil Wasteson.
Det är många som har hört av sig till honom som blivit inspirerade och undrar hur man kan göra liknande projekt. Så nu erbjuder han föreläsningar och workshops med temat att inspirera folk att gå ifrån tanke till handling, och att steg för steg göra världen till en bättre plats.