25-årige Emil Wasteson från Kalmar har bott på Linggatan i 4,5 år. Han är snart färdig civilingenjör på I-linjen, industriell ekonomi.

– Sen ska jag flytta från Linköping, säger han.

Den lilla lägenheten ligger i Vasastaden, centralt men ändå lugnt, och den består av ett rejält kök med matplats, ett vardags- och sovrum med stora fönster och högt i tak och så en toalett med dusch. Alltihop är alldeles nymålat, Emil har fixat det den senaste månaden.

Artikelbild

| Rummet. - Jag mår bra av att känna att jag gör skillnad och jobbar med sånt som är till nytta för andra människor, för samhället och för miljön, säger Emil.

Han köpte lägenheten för 1 175 000 kronor och nu, snart fem år senare, är den kanske värd 1,7 miljoner kronor. Värdet på lägenheten har alltså stigit rejält och Emil skulle kunna få några hundra tusen kronor i vinst.

– Jag har bott bra medan jag pluggade, det var därför jag köpte den, säger Emil. Att jag nu skulle få en massa pengar över känns helt absurt. Jag har inte har gjort nånting alls för att förtjäna någon vinst. Det finns andra som behöver pengarna bättre.

Emil har bara ex-jobbet kvar innan han är klar med utbildningen. Det har också med rättvisa och fördelning att göra: han och en kompis deltar i ett projekt som universitetet har startat tillsammans med Stockholms stadsmission, ett projekt som går ut på att skapa system som i stor skala ökar mängden donerade livsmedel till sociala verksamheter. Aktörer i livsmedels- och logistikbranschen organiserar bort matsvinnet. Bra för såväl samhället som miljön.

Bra också för Emil själv.

Artikelbild

| Köket. En rejäl matplats och ett kök med gott om plats för matlagning och umgänge, just nymålat av Emil Wasteson.

– Ja, jag mår bra av att känna att jag gör skillnad och jobbar med sånt som är till nytta för andra människor, för samhället och för miljön, säger han. Det finns så många människor i världen som lever i socialt utsatta situationer, som har helt andra förutsättningar än vi, som jobbar oerhört hårt och ändå lever i misär.

Han har sett det med egna ögon, på resor i Östafrika, Sydostasien, Centralamerika och senast i somras när han jobbade som volontär på västbanken i Palestina. Och nu har han kommit på ett bra sätt att hjälpa till på riktigt. Han säljer sin lägenhet och bygger en skola i Malawi för vinsten.

Artikelbild

| Inspiration. Emil Wastesons förhoppning är att hans initiativ ska inspirera andra.

– Jag samlar in pengarna och organisationen Buildon sköter allt det praktiska med sin tid och kunskap, säger han.

Emil Wasteson valde just den här organisationen för att den har hög trovärdighet och riktar in sig på områden som visserligen är ekonomiskt utsatta, men politiskt stabila.

Artikelbild

| Här finns en lägenhet till salu fram emot sommaren.

– Det betyder att insatserna kan bli långsiktigt hållbara, förklarar Emil. Buildon har kontakter med den malawiska staten som säkerställer kvaliteten. Dessutom skriver de kontrakt med lokalbefolkningen om att lika många tjejer som killar ska få gå i skolan, det är viktigt.

Det finns en sida på nätet där vem som helst kan skänka pengar till projektet. En skola kostar ungefär 240 000 kronor. Pengarna ska vara insamlade hösten 2018 och skolbygget sätts i gång vintern 2019.

– Om något år, troligen i slutet av februari 2019, åker jag, några vänner och delar av min familj ner till Malawi och hjälper till att bygga skolan ihop med Buildon och med dem som bor i byn, säger Emil Wasteson. Jag tror det blir häftigt att få vara på plats och göra projektet tillsammans med dem som bor där.

– Det blir väldigt konkret och det känns otroligt motiverande. Det är ju det här jag brinner för! Att lära mig mer och få nya erfarenheter.

Hans förhoppning är att projektet ska inspirera andra.

Chansen finns ju att du får ihop mer än de 240 000 kronor som krävs för att bygga en skola i Malawi. Vad gör du med resten av pengarna?

– Om det blir pengar över så ska de gå till välgörenhet.