Visita organiserar arbetsgivare inom besöksnäringen och vill nu aktivt visa att frågan om en trygg och säker arbetsmiljö är viktig.
– Anställda, praktikanter och inhyrd personal inom besöksnäringen ska ha en trygg och säker arbetsmiljö, fri från alla former av trakasserier och kränkande särbehandlingar. Detta har varit och är en självklarhet i Visitas etiska regelverk. Men samtidigt vittnar så många kvinnor om en helt annan verklighet. Det är oacceptabelt, säger Eva Östling, vd på Visita.
LÄS MER: Kokar av ilska – efter sextrakasserierna
Därför startar Visita uppropet #nolltolerans.
– Vi vill visa att vi vet att det återstår mycket arbete för att förebygga fler händelser. För att ta vår del av ansvaret och för att få ett slut på ett samhällsproblem. Det ska råda nolltolerans mot sexuella trakasserier och alla kränkningar på alla arbetsplatser. Och arbetsgivare ska jobba med de frågorna, säger hon.
Bland de 800 företagen inom hotell- och restaurangbranschen, som fram till 12 december skrev under uppropet #nolltolerans, finns Scandic, Storan, Wärdshuset i Gamla Linköping, Pinchos, Linköpings trädgårdscafé och kök.
Redaktionen pratar med hotelldirektören Roshan Malalatunga som ansvarar för tre Scandic-hotell i Linköping.
Hur märks detta upprop på era arbetsplatser?– Vi uppmanar alla avdelningschefer och mellanchefer att vara ännu mer vaksamma och titta vad som händer. Om det skulle förekomma några sexuella trakasserier eller kränkningar ska vi som arbetsgivare agera på en gång. Vi uppmanar också personalen att de anmäler om de blir utsatta eller om de ser att någon annan är utsatt för trakasserier, säger Roshan Malalatunga.