Louise Wistfors och hennes kompis, vi kallar henne för Erika, har jobbat på ett 15-tal serveringsställen i Linköping, Norrköping och Motala. Båda två var unga när de började och bägge har nu lämnat hotell- och restaurangbranschen för gott. Louise har ett helt annat jobb och Erika läser på universitet.
Vissa minnen från åren på jobbet väcker fortfarande obehag. Och vrede och sorg. De önskar att någon hade pratat med dem före deras första arbetsdag på krogen. Eller före andra, tredje, tionde eller hundrade dagen.
– Vi fick till och med en brandutbildning och övade hur vi ska utrymma lokalen om det börjar brinna, men ingen sa till oss vad vi inte ska tolerera på vår arbetsplats eller vad vi ska göra om gäster skriker fulla ord till oss, kommer med sexuella anspelningar eller tar på oss. Det verkade som att detta ingick i jobbet, säger Louise Wistfors.
Och hon fann sig i det eftersom hon ville arbeta.
– Jag gjorde som alla andra och skrattade åt "idioter" och accepterade den hårda jargongen och sexuella kränkningar. Men detta kändes aldrig rätt inombords. När jag vid ett par tillfällen klagade hos chefen hände det ändå ingenting. Det var lönlöst, säger Louise.
Erika råkade ut för en manlig kollega som skickade sexistiska sms och meddelade hur han skulle "slita hennes kläder och sätta på henne" trots att hon aldrig gav honom anledning till att tro att något sådant var möjligt. Hon klagade hos chefen som gav den manliga kollegan en ny chans att bättra sig, vilket han inte gjorde och allt rann ut i sanden. Det var hon som slutade och gick vidare.
På ett annat ställe kramade Erikas chef henne och ville pussas. Han var gift, betydligt äldre än hon och Erika ville inte alls det. Listan är lång även om de två inte hade utsatts för grova övergrepp och våld. Men alla trakasserier och kränkningar lämnar smärtsamma spår, inte bara de allra värsta, menar de två.
De säger sig inte känna en enda kvinna inom branschen som inte har varit utsatt för sexuella trakasserier. Nu är både Louise och Erika glada över att restaurangpersonalen ryter ifrån. Som en del av Metoo-rörelsen har branschen kommit med ett upprop mot sexuella trakasserier, #vikokaröver. Den gruppen har över 7 000 medlemmar och nästan 2 000 kvinnor vittnar om allt från verbala kränkningar till sexuella övergrepp, från såväl kolleger som chefer och gäster.
– Man är så ensam och vet inte vad man ska göra när en full gäst kränker dig. Därför är Metoo-rörelsen så bra. Unga tjejer är inte längre ensamma. Jag vill att alla tjejer ska veta att de inte ska tåla sexuella trakasserier. Det är inte alls normalt att bli trakasserad, säger Erika.
LÄS MER: Krögare agerar mot sextrakasserierna
Tjejerna välkomnar kampanjen #Nolltolerans och #Notonthemenu, som Visita, restaurangbranschens arbetsgivarorganisation och Restaurangfackförbundet, driver tillsammans under julbordstider. Men de anser att nolltolerans ska gälla året runt, inte bara under julen.
– Stanna hemma ni som inte kan uppföra er och som sextrakasserar ute på krogen. Det är inget normalt beteende att trakassera andra. Arbetsgivare, prata med er personal och berätta att de aldrig ska tolerera kränkningar och hjälp till om detta förekommer, säger Louise Wistfors.
Erika heter egentligen något annat, men vill vara anonym i artikeln.