Fyra grundskolor och totalt elva förskolor föreslås läggas ned i Linköping. Det bekräftade barn- och ungdomsnämndens ordförande Elias Aguirre (S) på en pressträff under torsdagen. Beskedet resulterade i en svallvåg av reaktioner från kommunens sju oppositionspartier. Centerpartiets gruppledare Lars Vikinge är kritisk och ämnar samla oppositionspartierna för att påverka beslutet.
– Att det är skolor på landsbygden som berörs – det är en sak som får oss att studsa ordentligt. Att lägga fram ett sånt här förslag bara dagar innan beslutet ska fattas är inte rimligt, säger han.
Vänsterpartiets gruppledare Sofia Frithioff kommenterade Correns uppgifter om nedläggningsbeslutet redan på onsdagskvällen.
"Det är en skandal att man väljer att gå fram med nedläggningar av fullt fungerande skolor. Inte minst Fredriksbergsskolan som har en väl upparbetad struktur för elever med särskilda behov som nu riskerar att hamna i kläm i jakten på att spara pengar. Denna slakt av skolverksamheten i Linköping får brutala konsekvenser och det skadar förtroendet för samhället under lång tid framöver", skrev hon.
Linköpingslistans Cecilia Helber tycker att kommunen istället bör se över antalet baracker som hyrs inom skolan och att en del av det kommunala bolaget Lejonfastigheters hyreshöjning 2023 bör gå tillbaka till kommunen.
– Skolnedläggningar skapar, förutom oro hos elever och vårdnadshavare, också oro hos lärarna och andra yrkesgrupper i skolan. Vi har inte råd att tappa kompetent personal i skolorna, men med ständiga skolnedläggningar är det en överhängande risk, skriver hon i ett mejl.
Åsa Wennergren (L), tidigare ordförande i bildningsnämnden, menar att beslutet kan påverka studieron och arbetsmiljön negativt.
"Utifrån behoven ser vi hellre många små förskolor i Linköping, än få stora. Det här hade kunnat skötas så mycket bättre och det är nog tyvärr inte den sista nedläggningen vi ser av S+M-styret den här mandatperioden", säger hon i en kommentar.
Kristdemokraternas gruppledare Liselotte Fager skriver att hon ser mycket allvarligt på att så många skolor stängs på kort tid. Partiet är också kritiskt till hanteringen av ärendet.
"Hur ska nämndens ledamöter redan nästa vecka kunna fatta ett så här stort beslut med så långtgående konsekvenser för många barn och deras föräldrar. Ett beslut i den här storleken måste redovisas i god tid så att det kan bli välgrundat", skriver Liselotte Fager.
Maria Moraes, Miljöpartiets gruppledare, är inne på samma spår.
"Vi ser det som oerhört allvarligt att man inte värderar barnperspektivet högre och vi är väldigt oroliga över vad konsekvenserna kommer att bli. Barnens bästa måste komma i första rummet. Så bråttom kan det inte vara att det behöver ske redan till sommaren", skriver hon i ett sms till oss.
Slutligen är även Sverigedemokraterna kritiska mot skolnedläggningarna.
"Det är helt oacceptabelt och rent ut sagt förjävligt. Det är ett slag i ansiktet mot personalen, föräldrarna och barnen. Styret hävdar att detta inte är en besparing vilket är ren lögn. S och M handlar extremt kortsiktigt och detta kommer att ge konsekvenser för barnens lärande och kommunens förtroende på lång sikt", skriver gruppledaren Chris Dahlqvist i ett sms till oss.