Kraftig blåst när guldspiran åter sattes på domkyrkan i Linköping

När domkyrkans guldspira återinstallerades blåste det kraftigt i toppen. Sju och en halv meter guldtäckt plåt lyftes hundra meter över Linköping. Corren fick följa med hela vägen upp.

Fem plåtslagare växlade mellan att hålla emot spiran från byggställningen och att hamra koppartaket så spiran kunde lägga sig rätt

Fem plåtslagare växlade mellan att hålla emot spiran från byggställningen och att hamra koppartaket så spiran kunde lägga sig rätt

Foto: Erik Sahlman

Linköping2024-06-08 09:00

Nyheten i korthet

  • Guldspiran på Linköpings domkyrka har återinstallerats efter att ha restaurerats och förgyllts med nytt bladguld. Arbetet med att restaurera kyrktornet började 2022.
  • Spiran, som är sju och en halv meter hög och täckt med 23 karats bladguld, behövde tas ner för att undvika att det tunna bladguldet blåste bort i vindarna högst upp i kyrktornet.
  • En tidskapsel har lagts i spirans topp, innehållande bland annat ett nummer av Corren och barnteckningar. Tidskapseln är tänkt att öppnas av framtida plåtslagare om 80 till 100 år.

Arbetet med att restaurera Domkyrkans torn har pågått sedan 2022. I september 2023 kunde vi rapportera om när den sju och en halv meter höga guldspiran plockades ner från kyrktornets topp, för att förgyllas med nytt bladguld. Tisdagen den fjärde juni 2024 var det dags att lyfta upp och åter bygga ihop den sjudelade spiran bit för bit.

undefined
Man får lov att ha tungan rätt i mun.
undefined
Ett gammalt hederligt vattenpass användes för att få bottnen helt rak.
undefined
Lägg märke till glansen i guldet.
undefined
Fem plåtslagare växlade mellan att hålla emot spiran från byggställningen och att hamra koppartaket så spiran kunde lägga sig rätt

En konservator i Örebro har förvarat spiran och återställt den till sin forna glans. Spirans stomme är i plåt och täckt i 23 karats bladguld. Ett av skälen till att spiran behövde plockas ner för förgyllning till skillnad från urtavlan, som kunde förgyllas på plats, var att det tunna bladguldet befarades blåsa bort av vindarna längst upp i kyrktornet.

undefined
Så här såg fjärde delen ut innan restaurering. Av plåtslagarna även känd som "Bollen".
undefined
Såhär blänkande blev "Bollen" efter restaurering

Som mest har det blåst uppemot 20 sekundmeter när plåtslagarna arbetat uppe i tornet, men då utrymdes arbetsplatsen för att undvika fara. Frisk blåst var nära på att förhindra spirans återinstallation under tisdagen. Eftersom spiran inte fick blåsa in i byggställningen, var plåtslagarna i kyrktornet tvungna att hålla emot de tunga bitarna av spiran för hand när de firades ner över kyrktornstoppen.

– Det var lite kämpigt, säger Niclas Bylund, plåtslagare och chef på företaget Plåt-Niclas.

15.30 under tisdagen återstod de två sista delarna av spiran, och plåtslagarna kände sig trygga i att hinna få upp alltihop innan dagens slut. 

undefined
En äggmacka med kaffe är lika gott på marken som i toppen av ett kyrktorn om du frågar Niclas Bylund.

Eftersom det var första gången spiran plockats ner sedan den sattes dit 1969, blir detta alltså andra gången den installeras. Royne Mercurio, kommunikatör på Svenska kyrkan, berättar att förhoppningen är att nästa restaurering av kyrktornet behöver genomföras först om 80 till 100 år. Om ingen blir ivrig och vill upp hit igen innan dess, lägger Niclas Bylund till.

undefined
Del två förbereds.
undefined
Del två hissas.
undefined
Del två är på plats.

Royne Mercurio berättar att en tidskapsel har lagts i spirans topp till 2100-talets plåtslagare. Tidskapseln innehåller bland annat ett nummer av Corren från när vi rapporterade om spirans historiska nedmontering samt mynt och teckningar ritade av barnkören Happy voices. Teckningarna rör ämnen som klimat och fred med förhoppningen att de möter en ljusare värld när tidskapseln öppnas.

– Några i barnkören insåg att det var fullt möjligt att de fortfarande lever när tidskapseln öppnas igen, säger Royne

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!