Precis bakom snabbmatkedjorna Chopchop och Burger King, i nordvästra delen av Tornby, har en ny byggnad tagit form. Här, innanför den träbeklädda fasaden, slår Jureskogs upp sin tolfte hamburgerrestaurang i Sverige den 18 augusti. Konceptet grundades för fyra år sedan av bland andra stjärnkrögaren Johan Jureskog och hans bror Ludvig. Erik Thulin är vd och etableringschef i bolaget.
– Vi öppnade vårt första fristående Jureskogs-hus, alltså där vi är ensam hyresgäst, i Mjölby för 2,5 år sedan. Där har konceptet fungerat jättebra och sedan dess har vi fokuserat på att öppna nytt på bra lägen runt om i Sverige där vi känner att det finns en stor efterfrågan och där vi vill komma med något nytt när det gäller snabbmat, säger han och fortsätter:
– Det här är vårt nionde Jureskogs-hus och Tornby är ett läge som vi har tittat på väldigt länge. Det var en självklar etablering för oss.
Konceptet grundar sig, enligt Erik Thulin, på att leverera kvalitativ och närproducerad snabbmat. Han menar också att det är detta som sticker ut i konkurrensen.
– Vår saltgurka är från en bonde i Östergötland, vi tittar på ett potentiellt samarbete med en osttillverkare från länet och mycket av vårt kött kommer från Linköping. Sedan använder vi oss av andra lokala leverantörer runt om i Sverige.
Närproducerat kostar väl mer, hur klarar ni av det?
– Det är klart, för oss blir det en annan kostnadsbild än för många konkurrenter men vi ser ändå att det går ihop – framförallt om vi kan fortsätta att växa och komma upp i ännu större volymer i framtiden. Det är ett erbjudande som vi kan stå bakom, säger Erik Thulin.
Hur ser du på konkurrensen i Linköping?
– Det finns många konkurrenter i området men vi känner att vi har en annan typ av snabbmatsprodukt och upplevelse. Vi tror att vi kan göra något riktigt bra.
Personalstyrkan på den nya restaurangen kommer att uppgå till mellan 30 och 35 personer. Exakt hur stor ekonomisk satsning som etableringen innebär vill bolagets vd inte gå ut med.
– Om försäljningen ligger på nivå med tidigare etableringar så ser vi en ljus framtid. Vi estimerar att servera ett snabbmatsalternativ till åtminstone 800 gäster per dag, säger Erik Thulin.
Med Linköpingsrestaurangen har bolaget uppemot 300 medarbetare. Omsättningen förväntas landa på cirka 140 miljoner kronor under 2022.