Just nu, och sedan över ett år tillbaka, pågår en omdaning av kommunens fritidsverksamhet. En utredning har genomförts som bland annat lett fram till att åldersgränsen på fritidsverksamheten Ung Puls i Skäggetorp, Berga, Ryd och Lambohov begränsats till mellan 13 och 18 år. Vid kultur- och fritidsnämndens sammanträde under torsdagen togs ytterligare beslut – baserat på utredningen.
Ett av dessa är att förvaltningen ska utreda möjligheterna för att starta upp en fritidsgård i Linköpings innerstad. Här finns ingen fritidsgård i dagsläget.
– Vi vill väldigt gärna se en ungdomsverksamhet inne i staden. Om man tittar på våra ungdomar, framförallt högstadieeleverna, är det allt fler som går på en skola inne i staden och färre som går på en skola i våra områden. Vi skulle behöva en fritidsverksamhet som möter upp det, säger Lotta Bäckman och fortsätter:
– Men vi är inte framme vid något sånt beslut än utan vi vill att förvaltningen bland annat ska utreda var en fritidsgård kan ligga, om den kan kombineras med andra verksamheter, vad den skulle innebära och hur mycket den skulle kosta. Det här är ju en sån sak som ekonomin får avgöra.
Varför finns det inte någon fritidsgård i centrala Linköping redan?
– Bra fråga. Det kan jag inte svara på. Vi har ju våra fritidsgårdar i till exempel Skäggetorp, Berga, Ekholmen och Linghem, men vi vill att fritidsverksamheten ska bli mer likvärdig över kommunen, säger Lotta Bäckman.
Förutom utredningen av en ny fritidsgård ska förvaltningen fortsätta att utveckla ungdomsverksamheten i Linköping utifrån tre fokusområden – "säkerhet och trygghet", "pedagogiska principer och arbetssätt" samt "samverkan inom kommunen och med civilsamhället". Enligt Lotta Bäckman handlar det bland annat om att förändra "innehållet" för att skapa en mer inkluderande verksamhet.
Arbetet ska vara klart i december 2023.
– Då ska vi vara klara med hur det faktiskt ska se ut. Vi gör ett omtag av hela verksamheten med syfte att vi ska plocka upp fler ungdomar och att fler ungdomar ska känna att våra fritidsgårdar är en verksamhet som de vill hänga på istället för att hänga ute på stan. Vi vill också att ungdomarna, när de väl är i vår verksamhet, kan bli intresserade av en fritidssyssla, säger Lotta Bäckman.