I S+M-styrets första budget i Linköping presenterades 57 uppdrag till kommunens verksamheter. Ett av dessa rörde Ung Puls – en öppen fritidsverksamhet baserad i Skäggetorp, Berga, Ryd och Lambohov som i dag riktar sig till åldrarna 13–25 år. Uppdraget syftade till att begränsa målgruppen till 13–18 år.
Nu, när kultur- och fritidsnämnden sammanträder under torsdagen, fattas beslut om förändringen. En förändring som ska träda i kraft den 1 juli senare i år.
– Det pågår just nu en översyn av hela vår ungdomsverksamhet så det här är ett steg i ett större omtag. Främsta syftet är att vi vill fokusera på de unga ungdomarna men det finns också en trygghetsaspekt i det. Vi har hört från föräldrar att man kommer att uppskatta om gränsen är 18 och inte 25 år, säger nämndens ordförande Lotta Bäckman (S).
Under de senaste åren har det framförts kritik mot åldersgränsen vid Ung Puls – bland annat från den ideella föreningen Världens Mammor. Risken för gängrekrytering, när yngre blandas med äldre, har lyfts fram.
– Det är en orsak, vi vill att både ungdomar och föräldrar ska uppleva verksamheten som trygg och inbjudande, men samtidigt tänker vi att man får hitta andra vägar när man är över 18 år och myndig, säger Lotta Bäckman.
Viktoria Wisén, verksamhetschef för Ung Puls, har förståelse för att politiken vill sänka åldersgränsen. Samtidigt tror hon inte att konsekvenserna, för henne och hennes kollegor, blir så stora.
– Vi har alltid jobbat mycket med målgrupper i målgruppen och vår verksamhet är oftast aktivitetsstyrd, så det är sällan som 13- och 25-åringar har träffats. Vi håller med om att det inte ska finnas situationer där det finns möjlighet att skapa osunda relationer och det har vi jobbat mycket med att få bort, säger hon och fortsätter:
– De viktigaste för oss är vår målgrupp och deras målsmän – och sänker du åldersgränsen till 18 år tror jag att det gör föräldrarna mer trygga. Då finns det en vinning i beslutet.
Men Viktoria Wisén vill se att kommunen utreder den äldre målgruppens behov.
– Det är inte samma sak att vara 20 år i Skäggetorp som i Ljungsbro, säger hon.
Enligt Lotta Bäckman finns det redan befintliga verksamheter som kan täcka behoven.
– Agora, Skylten och väldigt mycket av föreningslivet och civila sektorn är till för de här åldrarna, säger hon.