– Vi ser oerhört allvarligt på det inträffade, säger omsorgsnämndens ordförande Daniel Andersson (L). Jag är verkligen besviken över de brister som har framkommit.
Det var först när en anhörig till den avlidne mannen i Ulrika lämnade in klagomål till omsorgskontoret som det stod klart att Frösunda inte hade levt upp till sina åtaganden.
Läs mer: Låg utan hjälp i över ett dygn - dog
– Vi kontaktade Frösunda och fick veta att en Lex Sarah-utredning hade inletts av omständigheterna kring dödsfallet, säger Linda Ljungqvist som är omsorgsdirektör.
Det stod alldeles klart att Frösunda på flera sätt brustit i tillsynen av mannen och kommunen inledde en verksamhetsuppföljning i Ulrika. Den följdes av en likadan uppföljning av Frösundas verksamheter i Tannefors och Ekängen.
– Vi har funnit allvarliga kvalitetsbrister och brott mot de avtal som företaget har med kommunen, säger Linda Ljungqvist.
Linköpings kommun har därför sagt upp avtalen med vårdföretaget. På fredagen kallade kommunen till presskonferens för att informera om detta. Kommunens egen utförare Leanlink tar i stället över 19 december. Anställda får möjlighet att gå över till kommunen.
– Vi kan idag inte säkerställa att brukarna får en trygg och säker vård och omsorg i de tre gruppbostäder som Frösunda driver på uppdrag av Linköpings kommun, säger Daniel Andersson.
Kritiken är allvarlig på flera punkter: gruppbostaden har inte haft den bemanning som Frösunda utlovat, och detta har pågått under lång tid. Det har varit stor chefsomsättning efter händelsen. De anställda har inte haft information om kommunens avtal med företaget och inte om att de har meddelarfrihet och informationsskydlighet.
Det finns brister i dokumentationen, rutinerna och ledarskapet. Varken kommunen eller Inspektionen för vård och omsorg fick information om det inträffade förrän kommunen påbörjat sin utredning. Frösunda svarade inte på flera veckor på anhörigas frågor kring dödsfallet.
– Därefter har vi tittat på Frösundas gruppbostad i Tannefors, berättar Linda Ljungqvist. Där kräver avtalet har företaget ansvarar för hälso- och sjukvården i verksamheten – men när vi kontrollerade verksamheten har företaget inga sådana resurser. På dagtid uppmanas i stället de boende att kontakta vårdcentralen, och under jourtid används en underentreprenör som kommunen inte godkänt.
Vid upphandlingen av nystartade gruppbostaden i Ekängen använde Frösunda verksamheterna i Ulrika och Tannefors som referenser. Eftersom det finns brister i dessa verksamheter anser kommunen att Frösunda har lämnat felaktiga uppgifter i upphandlingen.
– Vi har begärt in olika uppgifter från företaget, säger Linda Ljungqvist, men inte fått de svar vi frågat efter.
Inga rykten eller klagomål har givit kommunen en fingervisning om bristerna.
– Nej, säger Daniel Andersson, men nu kommer vi att utöka verksamhetsuppföljningarna. Bemanningen på samtliga boenden kommer att granskas under nästa år.
– Jag känner mig trygg med att vi kommer att få kontroll på hur läget är och över eventuella brister.
Frösunda var snabbt ute med ett pressmeddelande där man kallar beslutet för "grundlöst".
– Det här är ett fientligt övertagande av verksamheterna som saknar motstycke. Kommunens agerande är förhastat och grundlöst och har skett helt utan föregående dialog säger Susanne Sidén, VD för Frösunda i en kommentar.
Frösunda hotar nu med rättsliga åtgärder:
– Om kommunen väljer att fullfölja detta, som vi anser att man saknar grund för, får det tyvärr bli ett rättsligt efterspel, säger Susanne Sidén.